Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

A kanadaiak gruppenezhetnek nyilvános klubokban

2005.12.22. 15:55
A csoportos szex felnőttek között nem jelent prostitúciót, sem pedig veszélyt a társadalomra. Kanada Legfelsőbb Bírósága szerdán megszüntette a szvinger klubokra vonatkozó tiltást.

Egy új szabályozás gyökeresen megváltoztatta a kanadai bíróság hozzáállását ahhoz, hogy mi számít veszélynek a társadalomra. Ennek értelmében a bíróság eltörölte egy montreáli férfi ítéletét, aki egy szvinger klubot üzemeltetett, ahol a tagok csoportosan szexelhettek zárt ajtók mögött.

"Saját akaraton alapuló viselkedés, ráadásul zárt ajtók mögött, aligha veszélyeztet egy olyan nyitott és toleráns társadalmat, mint a kanadai" - írta véleményében Beverley McLachlin főbíró.

A döntés nem vonatkozik prostitúciót szabályozó törvényekre, hiszen a résztvevő felnőttek között nincs pénzmozgás.

A bíróság Jean-Paul Labaye fellebbezését vizsgálta felül, aki L'Orage néven egy szvinger klubot üzemeltetett. Labayet 1999-ben ítélték el kupleráj üzemeltetése miatt. Kupleráj alatt egy olyan helyet értettek, ahol prostitúció vagy egyéb közerkölcsöt sértő cselekedet történt.

Zárt ajtók mögött

Labaye a bírósági ítélet ellenére még mindig üzemelteti klubját. Most hogy felmentették, továbblép, és egy új vállalkozást indít floridai befektetőkkel a háta mögött. "Reméljük, hogy a vendégek nyugodtabbak lesznek, hiszen egy jobb jövő felé haladunk” – mondta riportereknek. Tervbe vette ugyanis, hogy a szolgáltatásokat úszómedencével és jacuzzival bővíti.

Labaye ügyvédei és több montreáli szvinger klub tulajdonosa egyetértett abban, hogy önszántukból érkező felnőttek zárt ajtók mögötti csoportos szexelése nem illetlen és nem veszélyezteti a társadalmat. A Legfelsőbb Bíróság is így gondolta.

Szabad akarat

„A bűnös illetlenség vagy trágárság tényleges kárt okozhat, vagy esélyt jelenthet kár okozására egyének vagy az egész társadalom számára. Az ügyész nem tudta bizonyítani ennek a cselekedetnek a káros hatását, így a vád semmisnek bizonyult” – írta McLachlin.

A Legfelsőbb Bíróság döntésének értelmében a bíróknak ítélethozatalkor mostantól több figyelmet kell fordítaniuk arra, hogy a társadalom ténylegesen károsul-e.

Az a tény, hogy a legtöbb kanadai kifogásolja a szvinger klubok létét, nem azt jelenti, hogy ezek társadalmilag veszélyesek, mondták el a bírák. „A kényszerítésen alapuló szex valóban kárt okoz, azonban ha szabad akaratából teszi azt valaki, akkor nem”.