Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Öngyilkosságok Guantanamón

2003.02.07. 13:06
Négy fogoly próbált meg öngyilkosságot elkövetni az elmúlt három hét alatt a Guantanamo-öbölben lévő amerikai támaszpont börtönében. Az amerikai védelmi miniszter szerint minden a legnagyobb rendben van.
Az elmúlt egy évben összesen 14, más források szerint jóval több ember próbált meg öngyilkosságot elkövetni abból a 600 tálib, és al-Kaida harcosból, akiket az amerikai csapatok ejtettek foglyul Afganisztánban. Az eddigi legsúlyosabb eset január 16-án történt, amikor egy férfi zárkájában felakasztotta magát. Az őrség hamar felfedezte az esetet. A férfi stabil, de még mindig súlyos állapotban van. Az azóta történt három eset áldozata a kezelésnek kezelhetően már felépült. Az esetről az afgán kormányt is tájékoztatták.

Rendezetlen státusz

A Guantanamo-öbölben fogva tartott egykori tálib katonákat és al-Kaida harcosokat az amerikai kormány nem hadifoglyoknak, hanem "törvényen kívüli fegyvereseknek" minősítette. Így ezeket az embereket nem illetik meg a hadifoglyoknak járó jogok: nincs ügyvédjük, és hozzátartozóik sem látogathatják őket. A státuszuk megváltoztatására benyújtott összes eddigi kérelmet az amerikai kormány elutasította.

Emberjogi csoportok, köztük az Amnesty International többször is felszólította az amerikaiakat, hogy vagy engedjék szabadon, vagy hivatalosan tartóztassák le a foglyokat. Szerintük az egymástól elkülönített embereket nagyon megviseli a sorsuk körüli bizonytalanság - jelentette a BBC.

Vizet is kaphatnak

Donald Rumsfeld védelmi miniszter kedden azt mondta, hogy a foglyokkal emberségesen bánnak, és nem gyakorolnak rájuk nyomást. Hozzátette, hogy a foglyoktól szerzett információk az amerikai nép érdekeit szolgálják. Nemrégiben új intézkedéseket vezettek be a táborban. Az együttműködők például árnyasabb cellába kerülhetnek, ami a 45 fokos melegben nagy könnyebbség. A jól viselkedő foglyok napi vízadagját pedig a szokásos napi egy pohárról egy literre emelik.