16:00, December 05.
Japán 1
Horvátország 2
al-Dzsanúb Stadion Nyolcaddöntő
20:00, December 05.
Brazília 0
Koreai Köztársaság 0

Mégis elrabolták 'Jenkit'?

2000.05.17. 16:11
A Beta hírügynökség jelentése szerint a szerb belügyminisztérium egységei letartóztattak nyolc személyt, akiket azzal gyanúsítanak, hogy közük volt Dragan Nikolics "Jenki" áprilisi elrablásához. A letartóztatottak között található egy rendőr, egy ex-rendőr és egy ellenzéki körökben ismert személyiség.
Nikolics szerint letartóztatása szabálytalan volt
A háborús bűnös Dragan Nikolics "Jenkit" idén áprilisban fogta el az SFOR, a hivatalos álláspont szerint Boszniában. Mint azt az Index is megírta, a susici haláltábor egykori parancsnoka ezzel szemben azzal védekezik, hogy letartóztatása szabálytalan volt. Állítja, hogy bizonyítékokkal is alá tudja támasztani, hogy éppen Szmederevóban (Jugoszlávia) tartózkodott, amikor elrablói foglyul ejtették, és onnan csempészték át Boszniába.

Mile Novakovics a belügyminisztérium képviseletében elmondta: a nyolc letartóztatott nem csupán Nikolics, hanem az egész szerb nép és a szerb föld szuverenitása ellen vétkezett, amikor "Jenkit" kiadta az SFOR-nak.

Az akció értelmi szerzői egyébként a lovcseni lakos Branko Sztupar és a belgrádi illetőségű Jadranka Kovacsevics voltak, ők bérelték fel a többieket "Jenki" elrablására.

A rablás a következőképpen zajlott: április 20-ról 21-re virradó éjjel Szavics és Trajkovics rendőrnek öltözve megjelent Nikolics szmederevói lakásán és fegyverrel kényszerítve az autójukba vonszolták. Ezután Loznicába vitték, és a Drina partján átadták Mitrovicsnak és Dimitrijevicsnek. A Drinán Sztupar, Arnautovics és Vaszics vitte át az elrabolt Nikolicsot.

Novakovics az újságírók kérdésére elmondta: a gyanúsítottak mintegy százezer márkát kaptak Nikolics átadásáért, állítása szerint egy külföldi kémszolgálattól. (Szerbiában sokan a SAS-t tartják felelősnek az emberrablásokért.) Ez az összeg több mint kétszerese annak a pénznek, amit egy évvel korábban a hasonlóképpen járt Todorovics elrablói kaptak. Ők akkor felajánlották Todorovicsnak, hogy plusz 10 ezer márkáért kiválthatja magát, ő azonban nem élt ezzel a lehetőséggel. A mostani megbízók elképzelhető, hogy ezt a kínos szituációt akarták elkerülni, amikor rögtön 100 ezer márkát ajánlottak Nikolicsért.

A gyanúsítottakat ma adják át a szmederevói körzeti bíróságnak.

Branko Sztuparnak (36), becenevén Koszturnak már több alkalommal is meggyűlt a baja a rendőrséggel. Legutoljára illegális csempészéssel és emberkereskedelemmel vádolták meg. Zseljko "Stuka" Mitrovics-ot (35) eddig 10 alkalommal ítélték el valamilyen ügyben, többek közt emberölési kísérlet vádjával.

A harmadik lovcseni lakos, a munkanélküli Goran "Major" Dimitrijevics (36) szintén nem ismeretlen rendőrségi körökben. Miroljub "Toto" Vasic (38), loznicei lakosnak sem ez az első csempészési ügye, már több alkalommal segédkezett Stuparnak a "drinai ügyleteknél". Ő egyébként az a gyanúsított, akit ellenzéki kapcsolatokkal is összefüggésbe hoztak. Az egykori rendőrt, Goran Szavicsot (25) emberölési kísérlet miatt bocsátották el a belügyminisztériumtól, letartóztatása előtt a szmederevói "Palas" vendéglőben dolgozott. Zsivorad Trajkovics (29) rendőrként szolgált Szmederevóban.  • Hírek
  • Hírek