A Szabadságpárt megfigyeltette Haidert

2006.06.07. 17:49
Régi pártja megfigyeltette Jörg Haider karintiai tartományi elöljárót (miniszterelnök), hogy terhelő adatokat szerezzen tevékenységéről és a magánéletéről leváltásának a kikényszerítésére. A botrányt a News című osztrák hírmagazin robbantotta ki, amelynek csütörtökön utcára kerülő számából már szerdán ismertette az osztrák tömegtájékoztatás a megfigyeléssel megbízott magánnyomozó nyilatkozatát.

Dietmar Guggenbichler magánnyomozó megerősítette a News című osztrák lap hírét, miszerint ez év áprilisában az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) tartományi vezetése megbízta, hogy figyelje meg Jörg Haidert, aki tavaly áprilisban hagyta ott a pártot, és állt a Szövetség Ausztria Jövőjéért (BZÖ) elnevezésű politikai formáció élére.

A megbízók 20 ezer eurót ígértek a magándetektívnek, aki adatokat is szolgáltatott a megfigyelt tevékenységéről, ám amikor Haider egykori párttársai azt követelték, hogy a tartományi elöljáró magánéletéről is gyűjtsön adatokat, Guggenbichler visszaadta a megbízást, és megbízóitól is csak a kialkudott összeg felét kapta meg.

Az osztrák sajtóban már - a visszavonulási szándékának bejelentése miatt - "még pártelnöknek" is nevezett Jörg Haider első nyilatkozatában meglepetésének adott hangot, arra hivatkozva, hogy 30 éves politikusi pályafutása alatt sok mindent átélt, de hasonlót még sohasem. Pártja "Stasi-módszernek" minősítette az FPÖ tartományi vezetésének az eljárását. Az állítólagos megbízók viszont azt állítják, a magánnyomozó maga ajánlkozott arra, hogy adatokat szolgáltat Haiderről, de megerősítették, hogy 10 ezer eurót kifizettek Guggenbichlernek.

Az FPÖ - amely az ősszel esedékes parlamenti választások előtt egyelőre 4-5-ször akkora támogatottsággal rendelkezik, mint Haider új pártja - szerdán vitába keveredett Ausztria főrabbijával is. Paul Chaim Eisenberg a Die Presse című napilap szerdai számában ugyanis egyebek között kijelentette: Hans-Christian Strache, az FPÖ Haider utáni új vezetője "szinte rosszabb, mint Jörg Haider a legrosszabb idejében", és nem gondolja, hogy a pártelnöknek érdekében állna tárgyalni vele. A főrabbi ugyanakkor azt mondta, hogy az ausztriai zsidók helyzete - akiknek számát 8-9 ezerre tette a 8,14 milliós lélekszámú országban - jobb, mint korábban. Az FPÖ nyilatkozatban adott hangot csodálkozásának, és hírül adta: az FPÖ és a pártelnök is bármikor kész a személyes beszélgetésre.  • Hírek
  • Támogatások