16:00, December 05.
Japán 0
Horvátország 0
al-Dzsanúb Stadion Nyolcaddöntő
20:00, December 05.
Brazília 0
Koreai Köztársaság 0

Haider ragaszkodik a kancellársághoz

2000.02.26. 18:56
A nemrégiben osztrák kormánypárttá lett FPÖ első embere, Jörg Haider megerősítette azon óhaját, hogy kancellár szeretne lenni. Véleménye szerint céljának elérése valószínubb, mint valaha.
Szó szerint ezt mondta egy interjúban: ,,A balosok ezt biztosan nem tudják majd megakadályozni. Egyre több szavazónk lesz, mert az emberek végre látják, kik a politika valódi bajkeverői." ,,Nem mi vagyunk felelősek a katasztrófális helyzetben levő költségvetésért. Nem mi rendezük be a kitoloncolásra várók számára a berácsozott dobozokat. Ha mi tettük volna, az EU azonnal fellépett volna emiatt. Ezért is hiteltelen az Ausztria elleni blokád."

Megértéssel nyilatkozott Haider az EU-ból való kilépést kezdeményező FPÖ-hivatalnok, Wolfgang Rauter ötletéről. Számára ez egy szeizmográf a közvélemény változásáról. Ő maga azonban Ausztria EU-ban maradása mellett teszi le a voksát - tette hozzá Haider. Wolfgang Rauternek pedig meg fogja mondani, hogy az ilyen kezdeményezésekről nem sokat tart. Rautert olyan poltikusnak nevezte, aki nem tagja a kormányzati szövetségnek. De a száját nem lehet akkor sem bekötni. Az FPÖ-n belül senki nem törekszik az unióból való kilépésre - mondta Haider. Biztosított mindenkit, hogy tartják magukat az OVP-vel aláírt kormányzati megállapodáshoz, amely többek közt szól a koalíciós pártok EU-elkötelezettségéről is. Egyúttal azonban megértéssel van a véleményekről, amelyek az EU-t egy ,,régi gyarmattartóhoz" méltó fellépése, és ,,faragatlan viselkedése" miatt kritizálják.

Arra a kérdésre, hogy Ausztria hogyan reagáljon az EU lépéseire, Haider kijelentette: ,,Türelemre van szükségünk, nem szabad teljes hisztériába esnünk, mint az osztrák média. Most az EU-n van a sor, nekik kell megtalálniuk a kiutat a saját maguk építette zsákutcából. Nem Ausztria sértett meg szerződéseket, hanem az EU cselekedett minden elvet és erkölcsi tisztességet felrúgva."

Haider kritizálta Franz Fischler EU-biztost: ,,Fischler az EU zsoldjában áll és csak mélyíti az Austriával szembeni negatív hozáállást. Csalódást okoz nekem, hogy ezt osztrákként ilyen alaposan teszi. Nem ismerek olyan osztrákot, aki úgy érezné, Fischer szerepe ebben a helyzetben egy szikrányit is segítne a hazájának." Arra a kérdésre, hogy az ,,elvetélt euróról" szóló kijelentését viszavonja-e, Haider kifejtette: csak a közös fizetőeszköz elokészítése volt elhibázott, magát az euró-projektet nem kérdőjelezték meg.

Haider nem fogadja el az interjúit érő kritikákat. ,,Pontosan tudom, hogy mit mondok, sokkal jobban azoknál, akik folyton értelmetlenül kritizálnak és belemagyaráznak. Ha interjúkat akarok adni, akkor interjúkat fogok adni. Látszólag néhányan előre beprogramozott félelemmel viseltetnek, mivel nem szokták meg a szilárd politikai véleményt."  • Tippek
  • Hírek