Sándor, Ede
-5 °C
-2 °C

Az ENSZ békefenntartókat küld Haitira

2004.05.01. 11:23
Az ENSZ Biztonsági Tanácsa nyolcezer katonát és rendfenntartót küld Haitira. A világszervezet missziója június elsején kezdi meg munkáját a karibi országban, tudósít a Guardian.
Békefenntartókat küld az ENSZ Haitire, hogy stabilizálja a politikai helyzetet a karibi országban. Erről pénteken döntött a Biztonsági Tanács. A misszió június elsején kezdi meg tevékenységét. Egyelőre hat hónapra kapnak mandátumot, de ezt a jövőben meg lehet hosszabbítani, írja a Guardian.

Az ENSZ-döntés értelmében 6700 katonát és 1622 rendőrt küldenek a karibi országba, de idő kell ahhoz, hogy az ott állomásozó békefenntartók valóban elérjék ezt a létszámot. Az ENSZ-kontingens a 3600 fős, amerikaiak által vezetett nemzetközi haderőt váltja majd fel. Az Egyesült Államok akkor küldött katonákat Haitire, amikor zavargások miatt távozni kényszerült az ország első szabadon megválasztott elnöke, Jean-Bertrand Aristide.

Stuart Holliday amerikai nagykövet szerint ideje volt nemzetközi erőket küldeni Haitire, mert sok ország várt határozott fellépést az ENSZ Biztonsági Tanácsától az országban kialakult állapotok miatt. A mostani felhatalmazás szerint a misszió katonái használhatnak fegyvert, ha szükséges.