Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Káoszt hagyott maga után Haiti elnöke

2004.02.29. 19:54
Teljes a káosz Haitiban, miután elmenekült az országból Jean-Bertrand Aristide, az ország első szabadon választott államfője. A lázadók benzinkutat gyújtanak fel, üzleteket fosztogatnak, autókra lövöldöznek, börtönt nyitnak ki. Állítólag ötszáz amerikai tengerészgyalogos vár arra, hogy Haitiba induljon.
George Bush amerikai elnök vasárnap közép-európai idő szerint az esti órákban parancsot adott egy tengerészgyalogos egységnek, hogy induljon Haitiba. Az amerikai elnök maga jelentette be döntését a Fehér Házban, egyúttal arra szólította fel Haiti népét, hogy mondjon le az erőszakról a politikai rendezés sikere érdekében. Bush nem közölte sem a kontingens pontos létszámát, sem pedig azt, hogy mikor szállhat partra Haitin. Ugyanakkor hangsúlyozta: ez az egység lesz az első eleme annak a nemzetközi ideiglenes haderőnek, amely az ország stabilizálására érkezik a szigetre. Korábban a Pentagon névtelenséget kérő illetékese 500 fős egységről beszélt.

Richard Boucher amerikai külügyi szóvivő ezzel egy időben közölte: Washington szeretné, ha az ENSZ Biztonsági Tanácsa határozatot hozna a haiti békés átmenetnek nyújtandó "nemzetközi támogatásról".

Jean-Bertrand Aristide haiti elnök vasárnap elhagyta hazáját, meghajolva az otthoni lázadók és a külföldi diplomaták nyomása előtt. Az országba a jövő héten nemzetközi haderők érkeznek, hogy megfékezzék a zavargásokat.

Nyugalomra intenek

Aristide távozásának hírét egyik minisztere, Leslie Voltaire jelentette be, majd a francia külügyminisztérium is megerősítette. A külföldön élő haitiak ügyeivel foglalkozó miniszter elmondta, hogy Aristide - aki az első szabadon választott államfő volt az ország 200 éves független történetében - a Dominikai Köztársaságba repült, és vagy Marokkóban, vagy Tajvanon, vagy Panamában vagy a Dél-afrikai Köztársaságban kér menedéket.

Már az elnök távozása után jelentették be Port-au-Prince-ben, hogy Aristide hivatalosan lemondott államfői tisztségéről, hogy "megakadályozza a vérontást". Az erről szóló nyilatkozatot Yvon Neptune miniszterelnök ismertette az ország polgáraival. Ezt követően Boniface Alexandre, a haiti legfelsőbb bíróság elnöke bejelentette, hogy az ország alkotmánya értelmében ideiglenesen átveszi az elnöki hivatalt, és nyugalomra szólította fel a lakosságot.

Felgyújtották a Texacót

Az elnök távozása után zavargások törtek ki a fővárosban, Port-au-Prince-ben. Szemtanúk szerint felgyújtottak egy Texaco benzinállomást, és lőni kezdtek gépkocsikra. Több kerületben fosztogatnak, kinyitották a főváros legnagyobb börtönének kapuit, ahonnan mintegy ötven elítélt megszökött. Port-au-Prince központi rendőrkapitánysága állítólag Aristide híveinek kezére került.

Egy magas rangú, névtelenséget kérő amerikai illetékes üdvözölte a bukott haiti elnök döntését. A haiti nép édekeit szolgálja. Eljött az idő, hogy a haitiak ismét összefogjanak a demokrácia érdekében - mondta a washingtoni tisztviselő. Dominique de Villepin francia külügyminiszter az összecsapások leállítására szólította fel Haiti lakosságát, és azonnali humanitárius segélyt sürgetett az ország számára.

Közben Párizsban az RTL rádiónál jelentkezett egy magát a haiti elnöki rezidencia gondnokának kiadó férfi, aki szerint amerikai katonák érkeztek helikopterrel a rezidenciához és fegyverrel kényszerítették lemondásra Jean Bertrand Aristide elnököt, aki nem akart elmenni, de "nem szállhatott szembe az amerikaiakkal".