Kristóf, Jakab
19 °C
34 °C

Amerikai puccsra gyanakszik Aristide

2004.03.02. 11:25
Amerikai puccs döntötte meg hatalmát - állítja Jean-Bertrand Aristide. A bukott haiti elnököt felfegyverzett amerikai katonák kísérték ki a reptérre, majd egész Afrikáig felügyelet alatt tartották. Colin Powell amerikai külügyminiszter szerint szó sincs puccsról, csak Aristide biztonságát szavatolták.
Puccsal döntötték meg és fegyverrel kényszerítették a sziget elhagyására az amerikaiak - állította hétfőn Jean-Bertrand Aristide megbuktatott haiti államfő. Az ideiglenesen Közép-Afrikába menekült politikus vádjait Colin Powel a leghatározottabban visszautasította - írja a New York Times.

"Nem raboltuk el Aristide-et, önként szállt repülőre. Ez az igazság" - nyilatkozta az amerikai külügyminiszter a napilapnak.

Meggondolták magukat

A Times szerint a külügyminisztériumnak mindenesetre magyarázatot kell adnia arra, miért is változott meg teljes egészében a Haiti jövőjéről alkotott véleménye a felkelés három és fél hete alatt. Egy héttel azután, hogy a felkelők elfoglalták a sziget második legnagyobb városát, Powell még Aristide hatalmának legitimitása mellett érvelt.

Múlt hét csütörtökön azonban már nyilvánosan is az elnök lemondását követelték.

Bizonytalanná vált a helyzet

Powell és a haiti amerikai nagykövetség beszámolója szerint Aristide vasárnapi kimenekítésére - nem pedig elrablására - azért volt szükség, mert a rendelkezésre álló információk szerint már nem tudták garantálni az elnök biztonságát. "Értesüléseink szerint a lázadók már beszivárogtak a fővárosba. Úgy gondoltuk, hogy ha harcok törnek ki [Port-au-Prince-ben], az elnök testőrsége már nem tudja szavatolni Aristide biztonságát" - nyilatkozta a Timesnak egy vezető beosztású külügyi tisztviselő.

A névtelenül nyilatkozó forrás szerint az amerikaiak akciója "megmentette Aristide és felesége életét".

Nem tudták szavatolni a biztonságát

Aristide szombaton találkozott James B. Foley amerikai nagykövettel. "Ha biztonságban akar távozni, döntsön minél korábban" - javasolta Aristide-nek a nagykövet. Az elnök döntött, kreol nyelven írt lemondó nyilatkozata szombati keltezésű.

Foley attól tartott, hogy kiszivároghat a lemondás híre, ezért vasárnap hajnalban a menekülő Aristide útját az amerikai nagykövetség helyettes vezetője és pár titkosügynök is biztosította.

Túl szigorú védelem

Az amerikai törvényhozás afroamerikai képviselőinek csoportja azonban másként hallotta a történetet. "A külügyminisztérium jelentéseivel szemben Aristide elnök állítja, puccsal buktatták meg, elrabolták. Az amerikaiak azt mondták neki, hogy nem tudják tovább védeni az életét" - nyilatkozta a Timesnak Charles Rangell New York-i demokrata képviselő.

A TransAfrica politikai elemzőcsoport volt vezetője, Randall Robinson is hasonló beszámolót hallott Aristide-től. "Azt mondta, húsz álig felfegyverzett katona kísérte végig a reptérig, majd a repülőn Közép-Afrikáig, ahol szigorú felügyelet alatt tartották" - nyilatkozta Robinson a CNN-nek. Powell elmondása szerint ezek a lépések csak az elnök biztonságát voltak hivatva szavatolni.