Anna, Anikó, Panka
21 °C
34 °C

Elnökbuktatás amerikai segítséggel

2004.03.01. 11:07
Kezd helyreállni a nyugalom Haiti fővárosában. Aristide elnök vasárnapi lemondását követően hívei még politikai ellenfeleik fejét követelték, de a lázadók őrjáratai rendet teremtettek Port-au-Prince-ben. A menekülő államfő gépének nyoma veszett.
Száznál is kevesebb amerikai tengerészgyalogos is elég volt Jean-Bertrand Aristide haiti elnök hatalmának megdöntéséhez - jelentette az AP. Az amerikai csapatok vasárnap szálltak partra a polgárháború felé sodródó szigetországban.

- Aristide távozását követően kisebb zavargások törtek ki a fővárosban, háromezer elítélt szabadult ki az egyik börtönből. "Vágjátok le a fejüket és gyújtsátok fel az otthonaikat" - harsogták a bukott elnök hőbörgő hívei, a rendbontások azonban hamar véget értek, miután az Aristide ellen lázadó fegyveresek őrjáratokat szerveztek Port-au-Prince-ben.

Hatalmi zavar

Jean-Bertrand Aristide
Az elnök bukása után Boniface Alexandre, a Legfelsőbb Bíróság köztiszteletben álló elnöke bejelentette: kész ideiglenesen ellátni az államfői tisztet - írja az AP. Alexandre-et mind a lázadók, mind a fegyveresek céljaival egyetértő, módszereiket elutasító hivatalos ellenzék elfogadja.

Kinevezését nehezíti azonban, hogy államfőt csak a parlament jelölhet, a testület azonban mandátuma lejárta után még januárban feloszlott. A Karib-közösség és az Amerikai Államok Szervezete nemzeti egységkormány felállítását javasolta, melyben külföldi megfigyelők is helyet foglalnának.

Háromszázan vigyázzák a rendet

A rend fenntartását nemzetközi erők biztosítanák az ENSZ Biztonsági Tanácsa vasárnap éjszakai határozata szerint. Az alakulatban a már szigeten lévő amerikai tengerészgyalogosokhoz mintegy kétszáz francia katona csatlakozna - jelentette az AP. A francia alakulat "szorosan együttműködik az Egyesült Államokkal" - jelentette be Cathrine Colonna, Jacques Chirac államfő szóvivője.

Közép-Afrikába menekült

Bár a lázadók remélték, hogy Aristide-et Haitin állíthatják bíróság elé, a Közép Afrikai Köztársaság medekjogot adott a bukott elnöknek. A döntést a Franciaországgal és az Egyesült Államokkal folytatott titkos tárgyalások előzték meg - nyilatkozta az AP-nek Parfait Mbaye tájékoztatási miniszter. A megbuktatott államfő érkezése után nyilatkozatot adott a közép-afrikai állami rádiónak.

"Megbuktatásommal [a lázadók] kivágták a béke fáját, de az újra kinő, mert a gyökerei mélyen nyugszik" - jelentette ki Aristide. Mint mondta, azért választotta Afrikát, "mert Afrika az apánk, haiti férfiak és nők".

Elveszetnek hitték

A meneköülő elnök nyomát egy időre elvesztették. Aristide gépe Antiguán tankolt, az ottani hatóságok értesülései szerint Dél-Afrikába indult tovább. Johannesburgban cáfolták, hogy menedékjogot adtak Aristide-nek.