Auguszta
-3 °C
2 °C

Szimbolikus halálbüntetésre ítélné Huszeint a prímás

2003.12.22. 13:40
Belgium prímása úgy véli "szimbolikus szempontból fontos" a halálos ítéletek meghozatala s magának a halálbüntetésnek a fenntartása például olyan esetekre, mint Szaddám Huszeiné.
Belgium prímása, a pápa egyik lehetséges utódaként számontartott Godfried Danneels bíboros nem ellenzi a halálbüntetés kiszabását, ha azt nem hajtják végre, mondta a főpap egy tévéműsorban. A bíboros szerint "szimbolikus szempontból fontos" a halálos ítéletek meghozatala s magának a halálbüntetésnek a fenntartása, például olyan esetekre, mint Szaddám Huszein volt iraki elnöké. Ugyanakkor ő maga sem tartaná helyesnek, ha a halálos ítéletet végre is hajtanák.

A főpap egyben óva intett attól, hogy a menedékjogot kérők templomokat szálljanak meg követeléseik kikényszerítésére. "Az ilyen esetekben a templomok nem menedékként szolgálnak számukra, hanem egyszerűen az épületek elfoglalásáról van szó" - mondta, utalva arra, hogy az elmúlt hónapokban több ilyen eset is történt Belgiumban.

Trónesélyes

Az immár hetvenéves Danneels bíboros II. János Pál pápa egyik lehetséges utódjának számít, sőt, a The Boston Globe című amerikai napilap egyenesen a három legesélyesebb "trónkövetelő" közé sorolta nemrég közölt összeállításában. (A másik két potenciális utód az általában jól értesült lap szerint a brazil Claudio Hummes és az argentin Jorge Mario Bergoflio lenne.)

A belga főpap mellett szól, hogy konszenzuskereső típus, aki figyel mások véleményére, ellen viszont, hogy Európa északi részéről jönne, ahol a katolikus egyház válságos időszakot él át, miközben Dél-Amerikában soha nem volt annyi katolikus hívő, mint manapság. Emellett sokan a szemére hányják, hogy túl liberális, és mostani nyilatkozatának talán épp az volt a célja, hogy módosítson ezen a képen.

Belgiumban érvényben van a halálbüntetés, de nem élnek vele a jogalkalmazók. A bíboros kijelentése azért is figyelemreméltó, mert Belgiumban az utóbbi évek - katolikus papokat is érintő - pedofilbotrányai miatt felerősödtek a halálbüntetést pártoló hangok, mialatt az Európai Unió külügyminisztereinek idáig nem sikerült közös nevezőre jutni a halálbüntetés globális eltörlését előirányzó, az ENSZ-nek szánt javaslattal kapcsolatban. Uniós szinten eddig csupán egy jelentést fogadott el az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének igazságügyi és emberi jogi bizottsága.