Hermina
15 °C
27 °C

A Hamász azt üzeni Saronnak: 'a vér vért kíván'

2004.03.25. 06:33
Véres megtorlással fenyegette meg a Hamász radikális palesztin szervezet egyik vezetője szerdán este Izraelt Ahmed Jaszin Hamász-vezető meggyilkolása miatt. A terrorizmus elítélésére kéri Izrael az ENSZ-t.
Haled Mesal, a Hamász legfőbb döntéshozó testületének, a politikai bizottságnak a vezetője a szíriai fővárostól, Damaszkusztól délre fekvő Jarmúk palesztin táborban tartott gyűlésen azt hangoztatta: az Ariel Saron izraeli kormányfő által elkövetett "bűncselekmények bajt hoznak mindenki fejére, aki támogatja a cionista államalakulatot". "Azt üzenjük Saronnak: a vér vért kíván" - mondta a palesztin vezető.

A száműzetésben élő Mesal a táborban fogadta a gyűlés résztvevőinek részvétnyilvánításait Ahmed Jaszin sejk halála miatt. A gyűlésen minden palesztin mozgalom képviseltette magát. A SANA szíriai hivatalos hírügynökség szerint Bassár el-Aszad szíriai elnök szintén részvétét fejezte ki Mesalnak.

Ahmed Jaszin sejket, a Hamász alapítóját és szellemi vezetőjét hétfő hajnalban ölték meg izraeli harci helikopterekről kilőtt rakéták Gázában. A Hamász tagjai megtorló akciókkal fenyegetőznek.

A terrorizmus elítélésére kéri Izrael az ENSZ-t

Izrael felkérte az ENSZ főtitkárát, hogy játsszon vezető szerepet a közel-keleti rendezést célzó nemzetközi erőfeszítésekben és hívja össze az ENSZ-közgyűlés külön ülését a terrorizmus elítélése érdekében.

A kérést Szilvan Salom izraeli külügyminiszter tolmácsolta Kofi Annannal szerdán a világszervezet New York-i székházában folytatott megbeszélésén.

Mint a találkozó után Salom újságíróknak elmondta, megítélése szerint az ENSZ kulcsfontosságú szerepet játszhat és ilyen szerepet is kell betöltenie a nemzetközi közösség arra irányuló erőfeszítéseiben, hogy rábírja a Közel-Kelet mérsékelt vezetőit: fordítsanak hátat a szélsőségeseknek és ne nyújtsanak nekik védelmet Izrael-ellenes bűncselekményeik folytatásához. Salom felkérte Kofi Annant, hogy hívja össze az ENSZ-közgyűlés külön tanácskozását, amelyen elítélhetnék a terrorizmust.

Salom nyilatkozatában a palesztin "öngyilkos merénylők keresztapjának" titulálta Ahmed Jaszin sejket, a Hamász radikális palesztin szervezet Izrael által hétfőn meggyilkolt vezetőjét, hangsúlyozva, hogy a Hamász izraeli polgári személyek ellen elkövetett több száz öngyilkos merényletért felelős.