Piroska
3 °C
4 °C

Újraindulhat az orosz-amerikai fegyverkezési verseny

2007.02.09. 10:13
Robert Gates amerikai védelmi miniszter felszólalása felháborította az oroszokat, hiszen „a Pentagon felszólította az amerikaiakat, hogy készüljenek az Oroszországgal való háborúra”. Moszkvai lapok szerint ismét beindulhat a fegyverkezés, mivel „Gates visszahelyezte Oroszországot a potenciális ellenfelek listájára”.

Moszkvai lapok a fegyverkezési verseny új spiráljáról cikkeztek, miután Robert Gates amerikai védelmi miniszter a potenciális fenyegetések közé sorolta Oroszországot. "A Pentagon felszólította (az amerikaiakat), hogy készüljenek az Oroszországgal való háborúra. Az amerikai védelmi miniszternek nem tetszik, hogy vissza akarjuk szerezni nagyhatalmi státusunkat... Ugyanakkor amerikai radarokkal kerítenek be bennünket" - emelte ki pénteki írásainak címeiben a Komszomolszkaja Pravda című bulvárlap.

A hidegháború új gyűrűzésének kiindulópontjaként vonulhat be a történelemkönyvekbe Gatesnek az a kongresszusi kijelentése, amely szerint az Egyesült Államoknak "a terrorista fenyegetéssel szembeni katonai eszközök teljes skálájára szüksége van, mert nem tudhatja, mi történik olyan országokban, mint Oroszország, Kína, Észak-Korea vagy Irán" - vélte a liberális Gazeta.

Az amerikai védelmi miniszter az Oroszországban és egy sor más országban uralkodó bizonytalanságra hivatkozva kérte a törvényhozástól a fegyveres erők létszámának növelését. Ezzel egybeesett a legnagyobb amerikai rakétavédelmi úszóradar áttelepítése Pearl Harborból a Kamcsatka félsziget közelébe, az Aleut-szigetekre.

Washington tehát továbbra is a célkeresztjében tartja azt az államot, amellyel már egy évtizede stratégiai partnerséget alakít, fejtegette a centrista Nyezaviszimaja Gazeta kommentárjában, amelynek a "Gates visszahelyezte Oroszországot a potenciális ellenfelek listájára" alcímet adta.

Az orosz kormánylap, a Rosszijszkaja Gazeta szerint az ellenségek azért kellettek Gatesnek, hogy az amerikai törvényhozók előtt indokolja a mértéktelen katonai kiadásokat.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!