István, Vajk
20 °C
35 °C
Index - In English In English Eng

A frászt hozza Amerikára Kína hallgatása

2007.01.22. 14:03
Kína gyorsuló fegyverkezési programjának újabb bizonyítéka, hogy tíz napja a kínai hadsereg sikeresen lelőtt egy Föld-közeli műholdat. A teljesen váratlan űrfegyverkísérletnél is aggasztóbb azonban, hogy a hadsereg látszólag a politikai vezetés tudta nélkül kísérletezett. Persze az is lehet, hogy nem is gondoltak arra, hogy a kísérlet sikeres lehet.

Már tíz nap telt el azóta, hogy az amerikai titkosszolgálatok jelentése szerint a kínai hadsereg sikeres tesztet hajtott végre egy műhold elleni rakétával, de Bush diplomatáinak még mindig nem sikerült semmilyen választ kicsikarni a kínaiaktól a teszttel kapcsolatos kérdéseikre, írja a New York Times. A lap értesülései szerint Washingtonban egyelőre azt sem tudják, mi az aggasztóbb. Az, hogy Kína képes a földközeli pályán keringő műholdak lelövésére, vagy az ország vezetőinek a hallgatása.

Űrháború, űrszemét

Mi az a kinetikusenergia-rakéta?
A megfejtés egyszerűbb, mint gondolná, a kinetikusenergia-rakéta ugyanis csak egy trendi név a világ legősibb fegyverére. A kinetikusenergia-rakéta nem hordoz robbanófejet, csupán a mozgási energiájával pusztít, ami az ütközéskor szabadul fel. Pont, mint amikor egy követ hajítunk egy villanykörtéhez.

Űrháborús eszközökkel eddig csak az Egyesült Államok és a Szovjetunió kísérleteztek, de már vagy húsz éve felfüggesztették a programjaikat – és a Szovjetúnió időközben meg is szűnt. Az amerikai hírszerzés kínai részről nem cáfolt, de meg sem erősített értesülései szerint a kínai néphadsereg 2. tüzérségi hadosztálya, ami az ország rakétavédelméért felel, egy kinetikusenergia-rakétával sikeresen darabokra lőtt egy, a Föld felett 800 kilomteres magasságban keringő, használaton kívüli meteorológiai műholdat.

Ez egyrészt aggasztó, mert Kína így képessé vált az amerikai kémműholdak lelövésére. Másrészt, a most szétlőtt műhold törmeléke kereskedelmi és katonai műholdakat is károsíthat.

Az amerikaiak egy hete próbálnak reakciót kicsikarni a kínaiakból. A sikeres kísérlet hírét kiszivárogtatták a titkosszolgálatok, azóta Ausztrália, Kanada, Nagy-Britannia, Japán és az ENSZ is felszólalt az ügyben, magyarázatot követelve a kínaiaktól. Akik azonban hallgatagok maradtak, de a Timesnak nyilatkozó amerikai illetékesek szerint most nem titkolóznak, hanem valóban meglepettnek tünnek.

Nem hitték volna

Ez, mármint hogy a hadsereg látszólag a felső vezetés tudta nélkül kísérletezhetett, a frászt hozta az amerikaiakra. A Timesnak nyilatkozó amerikai és kínai források szerint az valószínűtlen, hogy Hu Csintao elnöknek nem volt tudomása a kísérletről, de minden jel arra utal, hogy rajta kívül senkinek. Az egyik amerikai elemző szerint a kínaiak valószínűleg nem számítottak rá, hogy a kísérlet sikeres lesz, így egyáltalán nem készültek fel arra, hogy hogyan kommunikálják a történteket.

Mindenesetre a sikeres rakétateszt miatt az amerikai katonai tervezők azonnal lázas munkába kezdtek. Mivel a kínai hadsereg képessé vált a kémműholdak lelövésére, nagy lépést tett annak kivédéséhez, hogy az Egyesült Államok hadserege beavatkozhasson Tajvan védelmében, ha Kína erőszakkal próbálná meghódítani a szakadár szigetországot.

A Timesnak nyilatkozó források szerint az egyik lehetőség, hogy az amerikaiak tartalékműholdakat gyártanak le, így azonnal pótolhatnák a kilőtt szateliteket. A másik, hogy a műholdakat manőverezhetőbbekké teszik, amik így kikanyarodhatnának a rakéták útjából. És persze azt a lehetőséget sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a kínai siker vakszerencse volt. Az legalábbis, hogy semmit sem mondanak róla, azt jelzi, hogy maguk sem számoltak a műhold lelövésével.