Emma
9 °C
26 °C

Felrobbanthatták a brit szállítógépet

2005.02.01. 14:12
Kizárt, hogy rakétával lőtték le a brit légierő szállítógépét Irakban. A védelmi minisztérium vizsgálatai szerint azonban elképzelhető, hogy a lázadók bombát csempésztek a C-130-asra. Egy biztos, a gép még a levegőben "ezer darabra hullott".

Kizártnak tartja a brit hadügyminisztérium, hogy iraki lázadók lőtték le vasárnap a Királyi Légierő C-130-as Hercules típusú szállítógépét, jelentette az AP. A rejtélyes körülmények között lezuhant gép tragédiáját vizsgálók szerint valószínűbb, hogy a lázadók bombát csempésztek a még a levegőben felrobbant gépre.

A gép lelövését az Anszar al-Iszlám terrorcsoport vállalta magára hétfőn kiadott közleményében. Állításuk szerint harcosaik tankelhárító rakétával lőtték le az alacsonyan repülő gépet.

Bomba volt a repülőn?

A brit hadügyminisztérium szakértői kizártnak tartják a terroristák állítását. Véleményük szerint a gép magasabban repült annál, hogy vállról indítható légvédelmi rakétával lelőhessék, tankelhárító rakétával így egyszerűen lehetetlen lett volna eltalálni a gépet. A szakértők szerint sokkal valószínűbb, hogy a gépen robbant fel valami.

"Az biztos, hogy a gép még a levegőben ezer darabra robbant", nyilatkozta a Sunnak egy védelmi minisztériumi tisztviselő. Mint mondta, a lázadók Bagdadban, a gép újratöltésekor csempészhettek bombát a gép fedélzetére.

A legnagyobb veszteség

A vasárnapi tragédia a brit hadsereg legnagyobb egyszeri emberveszteségét okozta Irakban. Az első hírek szerint legalább tíz, legfeljebb tizenöt katona vesztette életét a gépen. Az áldozatok kiléte azóta sem tisztázott, a hírforrások azonban kedden már egységesen tíz halottat említettek.

Tony Mason, a brit légierő parancsnokhelyettese már hétfői nyilatkozatában sem zárta ki, hogy a repülő ellenséges támadás áldozatául esett.