Fábián, Sebestyén
-2 °C
0 °C

Hazaszállították Guantánamóról az ausztrál tálibot

2007.05.20. 12:43
Szülőhazájában töltheti le a büntetéséből hátralévő hónapokat az az iszlám hitre áttárt ausztrál férfi, aki 2001. végén Afganisztánban fegyverrel harcolt a tálibok oldalán az amerikai erők ellen.

David Hicks

Megérkezett hazájába helyi idő szerint vasárnap délelőtt az "ausztrál tálibként" emlegetett David Hicks, aki öt évet töltött a Kuba szigeti guantánamói amerikai támaszponton kialakított börtöntáborban. A foglyot és kíséretét - ausztráliai rendőröket és az elítélt ügyvédjét - szállító magángép az ausztráliai légierő egyik támaszpontján landolt Adelaide mellett. A megbilincselt és narancssárga kezeslábasban lévő Hickset ezután egy ablaktalan rendőrségi furgonban az adelaide-i Yatala börtönbe szállították, ahol a legszigorúbban őrzött részlegben tölti le a büntetéséből hátralévő 7 hónapot.

A börtön illetékesei elmondták, hogy Hickset egy két méter széles, egyágyas zárkában helyezik el, amely méreteiben ahhoz a cellához hasonló, amelyben Guantánamón tartották. Személyes tárgyak nem lehetnek zárkájában, családtagjai látogatásait szigorúan korlátozzák majd. Telefonhívásait ellenőrizni fogják, rabtársaival nem érintkezhet. Büntetését Ausztrália két legelvetemültebb sorozatgyilkosa "mellett" tölti le, akiket a két szomszédos cellában tartanak fogva.

A férfi vádalku keretében március végén vallotta magát bűnösnek az amerikai különleges katonai törvényszék előtt terrorszervezet támogatásának vádjában. A törvényszék - elsőként a guantánamói rabok közül - hét év szabadságvesztésre ítélte, de a vádalku alapján csak kilenc hónapot kell rács mögött töltenie, a büntetés többi részének végrehajtását felfüggesztették. Az ítélet rendelkezett arról is, hogy Ausztráliában kell börtönbe vonulnia és az Egyesült Államoknak május 29-éig kellett kiadnia Canberrának.


Hicks koszovói kiképzésen

A iszlám hitre áttért 31 éves Hicks fogva tartása alatt beismerte, hogy Afganisztánban az al-Kaida terroristahálózattól kapott kiképzést, amelynek részeként megfigyelte Nagy-Britannia és az Egyesült Államok kabuli nagykövetségét. A férfit a rajtaütés és az emberrablás fogásaira tanították és találkozott Oszama bin Ladennel, akit az Egyesült Államok ellen 2001. szeptember 11-én elkövetett terrortámadások kitervelőjének tartanak, de állítása szerint nem volt tudomása a készülő merényletekről.

Hicks elmondta, hogy 2001. végén két órán át fegyveres harcot vívott a tálibok oldalán az amerikai erők ellen, amíg a frontvonal össze nem omlott. Ezután eladta puskáját, hogy a pénzből taxin a szomszédos Pakisztánba szökjön, és menekülés közben fogták el.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!