Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Hazaszállították Guantánamóról az ausztrál tálibot

2007.05.20. 12:43
Szülőhazájában töltheti le a büntetéséből hátralévő hónapokat az az iszlám hitre áttárt ausztrál férfi, aki 2001. végén Afganisztánban fegyverrel harcolt a tálibok oldalán az amerikai erők ellen.

David Hicks

Megérkezett hazájába helyi idő szerint vasárnap délelőtt az "ausztrál tálibként" emlegetett David Hicks, aki öt évet töltött a Kuba szigeti guantánamói amerikai támaszponton kialakított börtöntáborban. A foglyot és kíséretét - ausztráliai rendőröket és az elítélt ügyvédjét - szállító magángép az ausztráliai légierő egyik támaszpontján landolt Adelaide mellett. A megbilincselt és narancssárga kezeslábasban lévő Hickset ezután egy ablaktalan rendőrségi furgonban az adelaide-i Yatala börtönbe szállították, ahol a legszigorúbban őrzött részlegben tölti le a büntetéséből hátralévő 7 hónapot.

A börtön illetékesei elmondták, hogy Hickset egy két méter széles, egyágyas zárkában helyezik el, amely méreteiben ahhoz a cellához hasonló, amelyben Guantánamón tartották. Személyes tárgyak nem lehetnek zárkájában, családtagjai látogatásait szigorúan korlátozzák majd. Telefonhívásait ellenőrizni fogják, rabtársaival nem érintkezhet. Büntetését Ausztrália két legelvetemültebb sorozatgyilkosa "mellett" tölti le, akiket a két szomszédos cellában tartanak fogva.

A férfi vádalku keretében március végén vallotta magát bűnösnek az amerikai különleges katonai törvényszék előtt terrorszervezet támogatásának vádjában. A törvényszék - elsőként a guantánamói rabok közül - hét év szabadságvesztésre ítélte, de a vádalku alapján csak kilenc hónapot kell rács mögött töltenie, a büntetés többi részének végrehajtását felfüggesztették. Az ítélet rendelkezett arról is, hogy Ausztráliában kell börtönbe vonulnia és az Egyesült Államoknak május 29-éig kellett kiadnia Canberrának.


Hicks koszovói kiképzésen

A iszlám hitre áttért 31 éves Hicks fogva tartása alatt beismerte, hogy Afganisztánban az al-Kaida terroristahálózattól kapott kiképzést, amelynek részeként megfigyelte Nagy-Britannia és az Egyesült Államok kabuli nagykövetségét. A férfit a rajtaütés és az emberrablás fogásaira tanították és találkozott Oszama bin Ladennel, akit az Egyesült Államok ellen 2001. szeptember 11-én elkövetett terrortámadások kitervelőjének tartanak, de állítása szerint nem volt tudomása a készülő merényletekről.

Hicks elmondta, hogy 2001. végén két órán át fegyveres harcot vívott a tálibok oldalán az amerikai erők ellen, amíg a frontvonal össze nem omlott. Ezután eladta puskáját, hogy a pénzből taxin a szomszédos Pakisztánba szökjön, és menekülés közben fogták el.