Folytatódik az orosz-brit hidegháború

2007.07.19. 18:00
Az oroszok arányos tükörválaszt adtak diplomatáik kiutasítására Londonból. Négy brit diplomata pakolhat, és egy ideig lehet, hogy nem is tudnak visszatérni. A hivatalos adok-kapok folytatódik.

Oroszország négy brit diplomatát kiutasított az országból megtorlásul a hasonló brit lépésre. Az Alekszander Litvinyenkó meggyilkolása után kitört botránysorozat lassan hidegháborúhoz kezd hasonlítani Nagy-Britannia és Oroszország között. Hétfőn a britek léptek először, miután Oroszország nem hajlandó kiadni az elsőszámú gyanúsítottat, Andrej Lugovojt. Lugovoj gyaníthatóan polónium-210-et csempészett a szigetországba, és annak sugárzása okozta Litvinyenkó halálát (aki halálos ágyán Vlagyimir Putyin orosz elnököt vádolta meg a gyilkosság felbujtásával).

Az első brit lépés a vízumkiadások megszigorítása volt a négy orosz diplomata kiutasítása mellett. Csütörtökön bekérették az orosz külügyminisztériumba Anthony Brenton brit nagykövetet, majd közölték vele az orosz intézkedéseket. Mihali Kaminyin, orosz külügyi szóvivő elmondta, hogy álláspontjuk szerint a britek kiutasítása "célzott, arányos és a legkisebb minimálisan szükségszerű" tett volt. Ezen kívül az orosz fél is nehezíti a vízumkiadást a briteknek és a terrorizmus elleni küzdelemben sem segítik ezentúl egymást a marakodó országok.

Az orosz fél állítása szerint a turisták és üzletemberek érdekei nem sérülnek, a vízumkiadás az ő esetükben a rendes menetben zajlik majd, a vízumblokád a hivatalos személyeket érinti. Oroszország a továbbiakban is a brit intézkedések tükörképét fogja alkalmazni, és arányosan cselekszik.

Az arányosság meg sem fordult a britek fejében, akik rettenetesen megiedtek a szerdán légterükben felbukkanó orosz nehézbombázóktól. A két gép nem akarta Londont megsemmisíteni, állítólag csak gyakorlórepülést tartottak, mely során a norvég légteret is súrolták.