Bin Laden megfenyegette Ausztráliát

MTI
2002.10.26. 20:21
Oszama bin Laden egy évvel ezelőtt az iszlám ellenségének nevezte Ausztráliát, mert az hozzásegítette Kelet-Timort, hogy függetlenné váljék Indonéziától - tűnt ki egy videófelvételből, amelyet szombaton sugárzott a BBC. A BBC a Bali szigetén elkövetett pokolgépes merénylet és az al-Kaida terrorhálózat közötti lehetséges kapcsolatot kereső oknyomozó program keretében játszotta le a szalagot, amelyen bin Ladennek csak az arca volt látható közvetlen közelről.

- És az ausztrál keresztes csapatok megjelentek az indonéz partokon, hogy segítsenek elszakítani Kelet-Timort, ami pedig az iszlám világ része - mondta Oszama bin Laden a videofelvételen, amelyet a BBC szerint tavaly novemberben rögzítettek szalagra.

A műsor készítői szerint az al-Kaida szaúdi származású vezérének ez a megjegyzése kódolt jeladás volt a Délkelet-Ázsiában működo iszlám szélsőséges csoportok számára ausztrál érdekek elleni terrorakciók szervezésére. Bali szigete ausztrál fiatalok körében népszerű üdülohely, s a merénylet áldozatai között is sok - több mint kilencven - ausztrál volt.

Ausztrália vezette azt a nemzetközi békefenntartó erőt, amely részt vett Kelet-Timoron az indonéz kormány által támogatott milíciák vérengzéseinek megfékezésében azt követően, hogy Kelet-Timor népe 1999-ben nagy többséggel a világ legnépesebb muszlim államától, Indonéziától való elszakadásra szavazott. Kelet-Timor, amely 1974-ig portugál gyarmat volt, az azt követő 25 éven át tartó muszlim uralom ellenére is keresztény többségű ország lett a függetlenség elnyerését követően.