Koronavírus adatok

2021. dec. 03.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Barbara, Borbála
-6 °C
4 °C

Homokvihar állította meg a 3. Gyalogsági Hadosztályt

Washington Post
2003.03.24. 15:21
Heves ellenállásba ütköztek a szövetséges erők Bagdad felé hétfőn. A Karbala felé nyomulókat homokvihar állította meg, de folyamatosak a harcok az iraki hadsereggel is. A szövetséges veszteségekről nem érkeztek pontos jelentések.

A délről Bagdad felé nyomuló 3. Gyalogsági Hadosztály hétfőn Karbala felé nyomult, de megállásra kényszerült egy koradélután kitörő homokvihar miatt. 3. Gyalogsági Hadosztály a Bagdad felé nyomuló amerikai erők nyugati ága. Az egység jól megerősített légi támogatással vonult fel, hogy visszaverje az erős védelemmel bíró iraki csapatokat. Az időjárás, és nem az iraki csapatok állították meg a Bagdad bevételére szánt amerikai egységet, amelyek a sivatag széle és az Eufrátesz folyó mentén húzódó farmok között kényszerült kényszerpihenőre - írta az AP.

Nadzsaf külterületén hétfőn Karbala felé, a hajnal beállta előtt már összetűztek iraki csapatokkal az amerikaiak. Az iraki hadsereg rakétákkal és légelhárító lövegekkel fogadta az előrenyomulókat. "Ez több volt, mint a tegnap éjszakai bosszantgatás" - kommentálta az összecsapást egy ott tartózkodó amerikai parancsnok.

A hétfő hajnali harcok során az amerikaiak egy Apache helikoptert biztosan elvesztettek. Erről beszámolt az iraki televízió, bemutatva a zsákmányolt gépet. Az információt az amerikai vezérkar is megerősítette.

Az amerikaiak Bagdad felé nyomuló másik ága is nehézségekbe ütközött. Vasárnap hét katona vesztette életét Násziríjánál a harcokban, mivel az úton felvonuló amerikai hadoszlopot elvágta az iraki Köztársasági Gárda, és utcai harcok alakultak ki a városban. Hétfőn tovább folyt a harc az út ellenőrzésének megszerzéséért, amerikai katonák iraki bunkereket szórtak meg aknavetővel.