Hoon: Nem mi robbantottuk fel a piacokat

MTI
2003.04.03. 17:10
Megkérdőjelezte a szövetségesek felelősségét a két bagdadi piacon számos civil áldozatot követelő robbanásban Geoff Hoon, brit védelmi miniszter csütörtökön tartott alsóházi beszámolójában. A vizsgálatok még folynak, de mind kevésbé valószínű, hogy szövetséges támadás okozta volna a balesetet, hangoztatta Tony Blair szerdán, aki hozzátette, nem szabad feltétel nélkül hinni az iraki híradásoknak az áldozatok számáról. A szövetségesek eddig 9000 hadifoglyot ejtettek - számolt be Hoon.

Bászrát a megfelelő időpontban veszik be

Nem szabad alábecsülni a még hátralévő hadműveletekhez szükséges időt, hangoztatta Hoon, viszont gyorsnak nevezte a koalíciós hadak előrenyomulását. A brit csapatok viszont nem sietnek, továbbra is ellenállásba ütköznek Dél-Irakban. A 7. brit páncélos hadosztály a maga választott időpontban fogja megindítani a támadást, tette hozzá a védelmi miniszter.

A Karbala és Nadzsaf városában lévő szent helyekre és műemlékekre vigyáznak a britek, de tudomása van arról, hogy Szaddám katonái maguk okoznak kárt bennük, kompromittálva ezzel a szövetséges erőket.