Sevarnadzééket hozták ki győztesnek

MTI
2003.11.20. 15:04
Az Eduard Sevardnadze elnök vezette Új Grúziáért tömörülés végzett az élen a november 2-i parlamenti választásokon - közölte a hivatalos végeredményt csütörtökön a grúz központi választási bizottság. Tizennyolc nappal a voksolás után a választási bizottság közölte: érvényesek voltak a választásokat. A végleges adatok szerint az Új Grúziáért tömörülés a szavazatok 21,32 százalékát kapta meg.

Az Aszlan Abasidze, a Grúziához tartozó Adzsár Autonóm Köztársaság elnöke által vezetett formailag ellenzéki Újjászületés párt végzett a második helyen 18,84 százalékos aránnyal. Ez a párt - bár hivatalosan ellenzéki - az utóbbi időben Sevardnadze támogatójaként lépett fel. Harmadikként 18,08 százalékos teljesítménnyel a legjelentősebb ellenzéki erő, a jobboldali radikális Nemzeti Mozgalom futott be. A parlamentbe három másik párt került még be: a baloldali Grúz Munkáspárt 12,04 százalékkal, a Grúz Demokrata Párt 8,79 százalékkal, az Új Jobboldal pedig 7,35 százalékkal.

Mihail Szaakasvili, a Nemzeti Mozgalom vezetője röviddel a hivatalos eredmény kihirdetése előtt közölte: pártja nemcsak hogy nem vesz részt az új parlament alakuló ülésén, hanem egyenesen "megakadályozza annak ülésezést". Ennek módját egyelőre nem részletezte. Karhatalmi alakulatok erős őrizet alá vették csütörtökön Tbilisziben a központi választási bizottság székházát, felkészülve az ellenzéki pártok híveinek esetleges sőt várható tüntetéseire. Több ellenzéki párt állítása szerint a hatalom csalt a november 2-i parlamenti választásokon az államfő vezette Új Grúziáért tömb javára, s erre hivatkozva az eredmények érvénytelenítését követeli.