Megverték a vezető cseh politikai hetilap főszerkesztőjét

MTI
2004.01.17. 20:23
Megverték a vezető cseh politikai hetilap, a liberális Respekt főszerkesztőjét szombaton Prágában. Tomás Nemecek a hétvégi bevásárlásról tartott hazafelé, amikor lakása előtt két, mintegy 20-25 éves férfi megszólította, majd váratlanul idegbénító gázt fújt az arcába és ütlegelni, rugdosni kezdte. Miután az újságírót megverték, elmenekültek a helyszínről. A főszerkesztőt agyrázkódással és zúzódásokkal szállították kórházba, s néhány napos kezelésre szorul.

A rendőrség megkezdte az ügy kivizsgálását, de egyelőre nem tudni, mi is lehetett a támadás oka. Nemecek kizárta, hogy személyes dolgokról lehetne szó. A prágai elektronikus média szerint a nagy tekintélyü lap főszerkesztőjét az újság valamelyik írása miatt verhették meg, a Respekt ugyanis nagyon gyakran foglalkozik a bűnözéssel, az alvilággal, a korrupcióval.

Csehországban egyébként nem ez az első eset, hogy újságíró erőszak áldozatává válik. Másfél éve vált ismertté, hogy a cseh külügyminisztérium egyik magas rangú tisztségviselője a Mladá fronta Dnes riporterének a meggyilkolására készült, mert az írásaiban felfedte a tárcánál tapasztalt korrupciót.