Zelma, Rajmund
-4 °C
3 °C

London nem enged Gibraltár ügyében

MTI
2004.05.20. 21:29
A brit kormány semmilyen engedményre nem hajlandó a Gibraltár feletti fennhatóság ügyében, és elítéli azt a legújabb spanyol döntést, amellyel Madrid kitiltotta a Gibraltáron járt hajókat a spanyol kikötőkből - derült ki a brit és a spanyol külügyminiszter csütörtöki londoni tárgyalása után.

Jack Straw és Miguel Moratinos első ízben tárgyalt négyszemközt azóta, hogy az új, szocialista spanyol kormány - amelynek konzervatív elődjével a baloldali brit kormány igen szoros szövetségesi viszonyt ápolt főleg Irak kérdésében - néhány hete elrendelte a brit fennhatóságú területen járt hajók spanyolországi kikötési tilalmát.

Straw a sajtótájékoztatón szinte ingerülten jelentette ki, hogy Gibraltár fennhatóságának ügyében London álláspontja változatlan, vagyis - ahogy a helyi alkotmány is előírja - a gibraltári lakosság népszavazáson kifejezésre juttatott egyetértése nélkül nem lehet megváltoztatni a terület státusát.

A 33 ezer lakosú, néhány négyzetkilométeres dél-spanyolországi területen nemrégiben rendeztek egy nem hivatalos referendumot, amelyen a lakosság 98 százaléka a brit fennhatóság megtartása mellett voksolt.

Spanyolország 1713-ban, a spanyol örökösödési háborút lezáró Utrechti Szerződésben mondott le a stratégiai helyen fekvő terület feletti felségjogról London javára, elvileg örökre.