Polgári engedetlenségre szólít az ukrajnai ellenzék

MTI
2004.10.19. 21:41
Polgári engedetlenségre szólított fel keddi nyilatkozatában az ukrán Szila Naroda (Nép Ereje) ellenzéki választási koalíció a "hatalom demokratikus erőket elnyomó gépezete ellen".

A Viktor Juscsenko volt kormányfő, a Mi Ukrajnánk pártszövetség vezetője, illetve a Szila Naroda másik politikai erejét, a Julija Timosenko Tömbjét vezető Julija Timosenko aláírásával ellátott nyilatkozat szerint "a jelenlegi hatalom haláltusája hisztériába ment át". Az elmúlt napok ukrajnai eseményei a chilei puccs forgatókönyvére hasonlítanak - szögezi le a dokumentum, amely több, ellenzéki aktivisták elleni rendőrségi akciót is felsorol.

A Viktor Juscsenko internetes honlapján olvasható közlemény aláírói felhívják a rendfenntartó erők dolgozóinak figyelmét: "a rendszer napjai meg vannak számlálva" és felszólítják őket: ne teljesítsék a felső vezetők "bűnös parancsait".

Viktor Juscsenko az október 31-i elnökválasztás egyik legesélyesebb jelöltje. Fő ellenfele a Leonyid Kucsma távozó elnök támogatását élvező Viktor Janukovics kormányfő. Az Európai Unió és az Egyesült Államok több alkalommal felszólította Kijevet tisztességes választások megtartására. Az EU már korábban bírálta a kampány során elkövetett jogsértéseket, így a médiára gyakorolt nyomást.