Mátyás
-6 °C
1 °C

Nem engedték Ukrajnába a szerb 'diktátortörőt'

2004.10.13. 15:12
Indoklás nélkül visszafordította az ukrán nemzetbizontsági szolgálat a kijevi repülőtérről Aleksander Maricot, a Milosevic-rendszer megbuktatásában tevékeny szerepet játszó Otpor egyik vezetőjét. Ukrajnában most októberben tartják az elnökválasztást. Maric a grúz Sevardnadze elnök hatalmának megdöntésében is részt vett, és munkatársa az amerikai Freedom House-nak is.
Nem engedték beutazni Ukrajnába az Otpor szerb ifjúsági szervezet egyik vezetőjét, aki saját hazájában tevékeny szerepet játszott a Slobodan Milosevic elnök bukásához vezető diáktüntetésekben.

Aleksandar Maric a Khmara grúz mozgalom tanácsadójaként aktívan részt vett az Eduard Sevardnadze lemondását eredményező tbiliszi ellenzéki megmozdulásokban is.

Indoklás nélkül visszafordították

Maricot kedden este tartóztatták fel a kijevi Boriszpol repülőtéren, ahová a budapesti járattal érkezett. A Freedom House amerikai demokráciafigyelő szervezetnek is dolgozó fiatal politikust rövid időre őrizetbe vették, majd nemkívánatos személynek nyilvánították és a szerdai budapesti járattal visszafordították.

Az Én tudom nevű ukrán civil szervezet szerb tanácsadója, Marko Markovic szerint Maricnak minden okmánya rendben volt, mégis minden magyarázat nélkül tették fel a Budapestre induló repülőgépre, hogy onnan utazzon tovább Szerbia-Montenegróba.

Az állambiztonság nem nyilatkozik

Az ukrán határőrség azt közölte az AFP-vel, hogy az SZBU ukrán állambiztonsági szervezet utasítása szerint járt el. Az SZBU nem volt hajlandó nyilatkozni az ügyben.

A kelet-ukrajnai Harkivban (Harkov) a hatóságok őrizetbe vettek kedden húsz diákot, akik Viktor Janukovics miniszterelnök és elnökjelölt ellen akartak tüntetni. Egy ellenzéki aktivista szerint a rendőrök "nagyon brutálisan" támadtak rá az ellenzéki jelölt, Viktor Juscsenko pártján álló tüntetők csoportjára.

Ukrajnában október 31-én tartják az elnökválasztást, a jelenlegi, keletbarát elnök, Leonyid Kucsma utódja Viktor Janukovics mostani miniszterelnök lehet. Janukovicsnál azonban egyelőre népszerűbb legerősebb ellenfele a Mi Ukrajnánk párt élén álló Juscsenko.