Tudósítókat is vertek a minszki rendőrök

MTI
2004.10.20. 13:16
Beadványban kérte Fehéroroszország főügyészét a Szabadság Rádió minszki tudósítója, hogy indítson büntetőeljárást az újságírói tevékenység jogellenes akadályozását tiltó törvény alapján. Jurij Szvirko, az egyesült államokbeli rádió tudósítója szerint a belarusz ellenzék keddi minszki tüntetésén a rohamrendőrök nem kímélték a tömegtájékoztatási eszközök munkatársait sem. Így például a rendőrök őrizetbe vették, majd szabadon engedték az AP amerikai hírügynökség fotóriporterét, valamint sérüléseket szenvedett két orosz televízió operatőre.

Az orosz újságírók kameráit megrongálták, ráadásul váratlanul problémák keletkeztek a felvett televíziós anyag Minszkből Moszkvába való átjátszásával is. Szvirkónak is kijutott az ütlegekből, elmondása szerint ököllel gyomron vágták.

Minszk központjában mintegy ötszáz, javarészt fiatal tüntető próbált meg tiltakozni kedden az Alekszandr Lukasenko fehérorosz elnök hatalmának meghosszabbítását lehetővé tevő népszavazási eredmény ellen. A tüntetést a rendőrség brutálisan szétverte.