Titkos katonai adatok voltak a lezuhant török gépen

2009.04.10. 16:56

Átadtak az amerikai hatóságoknak négy laptopot, amelyeket a februári amszterdami repülőgép-baleset után találtak meg a szerencsétlenül járt török gépen, közölte pénteken egy holland hatósági illetékes. Holland lapinformációk szerint a számítógépeken az amerikai hadsereg által szerzett katonai adatok voltak, köztük a török légierő egyik légvédelmi radarrendszerével kapcsolatos információk.

Az illetékes haarlemi ügyészség szóvivője az AFP-nek úgy nyilatkozott, hogy a laptopokat a baleset után eltávolították a repülőgépről, és átadták a hágai amerikai nagykövetségnek, ahonnan a baleset után 48 órával visszakerültek a Boeinghez.

A számítógépek egyébként négy Boeing-alkalmazottal kerültek a fedélzetre, akik éppen visszatértek Törökországból egy, az amerikai védelmi minisztérium megbízásából végrehajtott - ám közelebbről meg nem nevezett - küldetésről. Az ügyészségi szóvivő szerint az alkalmazottak számítógépein "bizalmas és kényes" információk voltak, az Egyesült Államok ezért kérte, hogy néhány órára adják át őket.

A török utasszállító repülőgépet február 25-én érte a baleset az Amszterdam melletti Schipol repülőtérnél. A jármű landoláshoz készülődött, amikor nem messze a légikikötőtől a földnek csapódott, és három részre tört, még nem tudni, pontosan miért. A balesetben kilencen haltak meg, köztük a négy Boeing-alkalmazott. A fedélzeten 127 utas és hétfőnyi legénység tartózkodott a baleset pillanatában, közülük negyvenen saját lábukon hagyták el a roncsot.