Titoksértés miatt újabb eljárás Seselj ellen

2009.05.29. 21:29 Módosítva: 2009.05.29. 21:29

Újabb eljárás kezdődött pénteken Hágában a boszniai háborús bűnökkel vádolt szerb radikális Vojislav Seselj ellen a Nemzetközi Törvényszék megsértésének vádjával, miután könyvében kiadta három védett tanú kilétét.

A Szerb Radikális Párt (SRS) vezetője - aki hágai börtönéből is irányítani tudja pártját - már korábban jelezte, hogy nem tartja magát bűnösnek. Pénteken is elismerte ugyanakkor, hogy ő a szerzője a könyvnek, amely nem nevezi ugyan meg a tanúkat, de olyan pontos leírást ad róluk, hogy azok könnyen azonosíthatók. Seselj azt mondta, hogy írásával egy összeesküvést kívánt leleplezni.

A gyilkossággal, embertelen bánásmóddal, emberek üldözésével és épületek rombolásával is vádolt Seselj eredeti perét februárban éppen azért függesztették fel, mert a bírák attól tartottak, hogy a tanúkra nyomást gyakorolnak. A radikális vezető hat éve önként adta fel magát a hágai székhelyű törvényszéknek, de az ENSZ-testületet azóta is többször törvénytelennek minősítette. A titoksértési perben hétéves börtönbüntetést is kiszabhatnak rá.