Vádat emeltek a Gongadze-gyilkosság gyanúsítottja ellen

2009.07.24. 15:23 Módosítva: 2009.07.24. 15:27

Az ukrán főügyészség pénteken vádat emelt Olekszij Pukacs egykori belügyi tábornok ellen a Georgij Gongadze ellenzéki újságíró 2000 őszén történt megölésében való bűnrészesség miatt. Olekszandr Medvegyko főügyész közlése szerint Pukacsot több bűncselekmény elkövetésével vádolják, a Gongadze-gyilkosságban való részvétel mellett dokumentumok megsemmisítését is a terhére róják.

Pukacsot 2003-ban gyanúsították meg a bűncselekmény elkövetésével, és a tábornok azóta bujkált. Kedden az északnyugat-ukrajnai Zsitomir megye egyik településén fogták el.

A főügyész figyelmeztette az ukrán titkosszolgálat (SZBU) vezetését, akadályozza meg a Pukacs tábornokra vonatkozó bármilyen információ nyilvánosságra kerülését. Pukacs őrizetbe vétele után Vaszil Gricak, az SZBU helyettes vezetője közölte, hogy a Gongadze megölésével vádolt volt tábornok vallomásában néhány "magas rangú személy" bűnrészességéről tett említést. A főállamügyész közölte, hogy a nyomozó számára személyesen is megtiltotta bármilyen, a Pukacs-ügyet érintő információ közzétételét. Medvegyko ennek ellenére felfedte, hogy Gongadze fejét még nem találták meg.

Pukacs ügyvédje kijelentette, hogy védence nem árulta el az újságíró megölését megrendelő személyek kilétét, és nem jelölte meg azt a helyet sem, ahol Gongadze fejét eltüntették.