Kaphatott a Hezbollah Scud-rakétákat Szíriától

2010.04.30. 06:47
Hillary Clinton kérte Szíriát, szüntesse be a libanoni síita szervezetnek és a Gázai övezetet uraló Hamász palesztin radikális iszlamista mozgalomnak a fegyverek szállítását.

Haszan Naszrallah, a Hezbollah vezetője nem erősítette meg, de nem is cáfolta azokat az izraeli állításokat, amelyek szerint a libanoni síita szervezet nagy hatótávolságú Scud rakétákat kapott Szíriától. A kuvaiti ar-Raj televízióban csütörtökön sugárzott nyilatkozatában Naszrallah kijelentette: az állításokkal a fegyveres libanoni szervezetet igyekeznek megfélemlíteni, de úgy vélte, hogy nem ismétlődik meg a 2006-ban a Hezbollah és Izrael között vívott háború.

"Függetlenül attól, hogy Szíria adott-e a Hezbollahnak ilyen rakétákat (...) Szíria természetesen tagad, a Hezbollah pedig - mint rendesen - nem kommentálja a kérdést" - mondta Naszrallah.

A Hezbollah az izraeli hadsereggel 2006-ban egy hónapon át vívott háborúja alatt rövid hatótávolságú rakéták ezreit lőtte ki a zsidó államra. Izrael most attól tart, hogy a síita szervezet újra feltöltötte rakétaarzenálját, hogy megtámadja a zsidó államot, ha ez utóbbi csapást mérne Irán atomlétesítménye. Irán a Hezbollah másik támogatója.

Az amerikai és az izraeli védelmi miniszter nemrégiben azzal vádolta meg Szíriát, hogy egyre nagyobb hatótávolságú és rombolóerejű rakétákkal látja el Hezbollahot. Izrael közölte, hogy a feltételezett rakétaszállítások miatt nem akar konfliktust kiprovokálni.

Amerikai hírszerzési tisztségviselők mindazonáltal kétségbe vonták azokat az izraeli állításokat, amelyeket szerint a Scud rakéták valóban eljutottak Libanonba.

Clinton több arab erőfeszítést kért

További erőfeszítéseket kért Hillary Clinton amerikai külügyminiszter az arab országoktól a palesztinok támogatása, az Izraelnek történő kéznyújtás és a térségbeli radikálisok felfegyverzésének beszüntetése érdekében, hogy ezzel előmozdítsák a közel-keleti békefolyamatot.

Clinton az Amerikai Zsidó Tanács tagjai előtt helyi idő szerint csütörtökön Washingtonban mondott beszédében úgy vélte: határozott intézkedésekre van szükség annak érdekében, hogy az arab országok megmutassák Izraelnek, a palesztinoknak, valamint saját népüknek, lehetséges a (közel-keleti) béke, amely kézzelfogható eredményeket fog hozni.

Clinton kérte Szíriát, szüntesse be a Hezbollah libanoni síita szervezetnek és a Gázai övezetet uraló Hamász palesztin radikális iszlamista mozgalomnak a fegyverek szállítását.  Az arab országokat felhívta, továbbra is támogassák, hogy Mahmúd Abbász palesztin elnök tárgyaljon Izraellel, valamint nyújtsanak több pénzügyi segítséget a működőképes palesztin intézményrendszer létrehozásához.

Az arab országok külügyminiszterei szombaton ülnek össze, s Clinton reményei szerint támogatják majd a félbeszakadt izraeli-palesztin béketárgyalások felújítását célzó amerikai javaslatot. Az amerikai külügyminiszter szorgalmazta, hogy az arab országok nyújtsanak kezet Izraelnek, bizonyítsák, hogy véget ér a zsidó állam regionális elszigeteltsége.

Izraeltől Clinton azt várja, hogy tartsa tiszteletben a palesztinok jogos törekvéseit, szüntesse be a zsidó telepek építését, elégítse ki a gázai övezetben a  humanitárius szükségleteket, és támogassa a Palesztin Hatóságnak a palesztin intézményrendszer kiépítését célzó erőfeszítéseit. Barack Obama amerikai elnök szeretné elérni az izraeli-palesztin béketárgyalások felújítását, de erőfeszítései eddig eredménytelenek maradtak.