Az ENSZ vizsgálja a fukusimai katasztrófa körülményeit

2011.05.24. 17:04

Nemzetközi vizsgálat indult az északkelet-japáni fukusimai atomerőműben két hónapja történt üzemi baleset ügyében; az ENSZ atomenergiai szakértőinek népes küldöttsége kedden kezdett tárgyalásokat a távol-keleti szigetországban.

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) szakértői kérdések hosszú listáját nyújtották át a japán kormány képviselőinek. A brit Michael Weightman vezette 18 tagú csoport - amelynek tagjai többek között amerikai, dél-koreai, francia, kínai és orosz szakértők - pénteken látogat el a fukusimai erőműhöz, amely a március 11-én bekövetkezett pusztító erejű földrengés által kiváltott szökőárban rongálódott meg.

Minden információt megosztunk a szakértőkkel - ígérte Kaieda Banri, a japán kormány gazdasági, ipari és kereskedelmi minisztere.

A nemzetközi csoport június 2-ig vizsgálódik Japánban, majd jelentést készít, amelyet június 20-án ismertet Bécsben, a NAÜ székhelyén. Ez lesz az első olyan külső vizsgálat, amely felméri, Japán milyen intézkedéseket tett a katasztrófa után.

Tokióban éppen kedden jelentette be a fukusimai atomerőmű üzemeltetője, hogy a létesítménynek mind a három, a természeti csapás idején üzemben lévő reaktorában már a baleset kezdeti szakaszában bekövetkezett az atomerőmű-balesetek egyik legsúlyosabb lehetséges fejleménye, a fűtőelemek részleges leolvadása.

A japán kormány és szakértők már korábban is valószínűnek mondták, hogy mindhárom reaktorban leolvadhattak a fűtőelemek, mert a szökőár következtében megrongálódott az erőmű hűtőrendszere, de hivatalosan csak most ismerték el. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy nagy mennyiségű sugárzó anyag került a levegőbe, japán hivatalos becslés szerint egytizede annak, amekkora sugárzás az 1986-os csernobili katasztrófa következtében szabadult föl.