Választási csalást emlegetnek Örményországban

2012.05.09. 01:06

Csalással vádolta az államfő pártját Örményország egyik vezető ellenzéki pártja, amely az alkotmánybíróságtól kéri a parlamenti választás eredményeinek megsemmisítését.

Két nappal a vasárnap tartott parlamenti választás után a Levon Ter-Petroszján volt államfő vezette Örmény Nemzeti Kongresszus mintegy ötezer híve tüntetett Jereván belvárosában a választási csalások elleni tiltakozás jegyében.

A Szerzs Szargszján államfő által vezetett Örményország Köztársasági Pártja (HHK) 68 képviselőt küldhet az új parlamentbe, azaz egyedül is többsége van a 131 tagú törvényhozásban.

Az Örmény Nemzeti Kongresszus hét mandátumot szerzett, de a párt vezetői szerint meg kell semmisíteni az eredményeket a széles körű szavazatvásárlások és más törvénysértések miatt. Az ellenzéki tömörülés úgy döntött, hogy az alkotmánybírósághoz fordul ennek érdekében.

Nemzetközi megfigyelők vegyes értékelést adtak a választásról. Dicsérték a választási reformokat és a szavazás békés lebonyolítását, ugyanakkor bírálták a választási kampányról szóló törvény megsértéseit és a pártok viselkedését.

A köztársasági párt szerint a választás demokratikus volt.

Szabálytalanságok árnyékolták be Örményországban a 2007-es parlamenti választást is. A Szargszján győzelmével végződő 2008-as elnökválasztás után pedig utcai zavargások robbantak ki: a Ter-Petroszján által vezetett ellenzéki tüntetők és a rendőrök közötti összecsapásokban tíz ember vesztette életét.

Az Örmény Nemzeti Kongresszus, amelynek nem volt képviselője a leköszönő parlamentben, mindazonáltal közölte, hogy nem mond le a mostani választáson elnyert mandátumairól.

"Új lendületet ad küzdelmünknek a tömörülés részvétele a parlamenti munkában" - mondta Sztyepan Demirsán, a párt egyik vezetője.

Az Örmény Nemzeti Kongresszus 18 politikai párt és szervezet laza szövetsége. Ezért számára a bejutási küszöböt hét százalékban szabták meg, szemben a politikai pártok 5 százalékával. A szövetségnek végül is sikerült teljesítenie a parlamentbe jutást a voksok 7,1 százalékának megszerzésével.

Örményország Oroszország fő szövetségese a stratégiai fontosságú Dél-Kaukázusban, amely Oroszország, Törökország, Irán és Közép-Ázsia között terül el. A 3,3 milliós köztársaság területén működik egy orosz katonai támaszpont is.