Sára, Márió
2 °C
6 °C

A határon túli magyarok nem mondanak le az állampolgárságról

MTI
2005.01.07. 14:57

Nem mondanak le a kettős állampolgárság igényéről a határon túli magyarok politikai vezetői, akik kétnapos szabadkai tanácskozásuk zárónyilatkozatában elítélték a magyarországi politikai élet mindazon szereplőit, akik a népszavazás kampányában félrevezették a magyarországi választópolgárokat, nemmel való szavazásra vagy távolmaradásra biztatva őket.

A Magyar Állandó Értekezlet (Máért) határon túli tagszervezetei vezetőinek kétnapos szabadkai tanácskozása pénteken zárónyilatkozat elfogadásával ért véget, amely felszólítja a magyar Országgyűlést, hogy alkosson olyan törvényt, amely lehetővé teszi a határon túli magyarok számára a magyar állampolgárság megszerzését lakóhelyük elhagyása nélkül.

A "kis Máért" résztvevői csalódásukat fejezték ki a kettős állampolgárságról szóló népszavazás eredménye miatt, s megdöbbenésüknek adtak hangot, amiért az állampolgárság ügye pártpolitikai küzdelmek tárgyává vált Magyarországon. Elítélték a magyarországi politikai élet mindazon szereplőit, akik a valótlan állításokon alapuló kampánnyal félrevezették a magyarországi választópolgárok egy részét a népszavazáson, nemmel való szavazásra vagy távolmaradásra biztatva őket.

A tanácskozás után Kasza József, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke - a szabadkai értekezlet házigazdája - az MTI-nek nyilatkozva leszögezte, hogy a határon túli magyar politikai vezetők "nem mondanak le a kettős állampolgárságról, s ez az igény semmivel sem helyettesíthető".

15%

Jo Nesbo Szomjúság

3980 Ft
3383 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft