Elhunyt Csao Ce-jang volt kínai pártfőtitkár

MTI
2005.01.17. 06:04
Meghalt Csao Ce-jang (Zhao-Ziyang) volt kínai pártfőtitkár, akit az 1989-es demokratikus megmozdulások vérbe fojtása után fosztottak meg tisztségétől - közölte hétfőn a hongkongi központú Kínai emberi jogi és demokratikus információs központ az elhunyt családjára hivatkozva.

A hírt nem sokkal később a kínai kormány is megerősítette. Az Új Kína hírügynökség jelentésének címe szerint "Csao Ce-jang elvtárs elhunyt". A hírszolgálati iroda utalt arra, hogy Csao halálát hosszas betegség előzte meg, és többször szorult kórházi kezelésre.

A veterán, visszavonult politikust 85 éves korában hétfőn egy pekingi kórházban érte a halál családtagjai körében. Csao már napok óta kómában, halál közeli állapotban volt.

Csao a nyolcvanas években Teng Hsziao-ping (Deng Xiaoping) hű harcostársaként elévülhetetlen érdemeket szerzett a merész kínai reformok bevezetésében, és abban, hogy az ázsiai ország nyisson a világ felé.

Később azonban kiesett Teng kegyeiből. Az 1989-ben levert pekingi diáklázadást követően eltávolították a vezetésből. Azt vetették a szemére, hogy a Kínai Kommunista Párt megosztására törekedett. Csaót házi őrizetbe helyezték.