Konrád, Tivadar
9 °C
23 °C

Elrabolták az Il Manifesto újságírónőjét Irakban

MTI
2005.02.04. 15:35
Róma feltételezése szerint szunnita fegyveresek rabolták el az Il Manifesto újságírónőjét pénteken Irakban. Giuliana Sgrenát, az Il Manifesto baloldali, de pártokhoz közvetlenül nem kötődő napilap tudósítóját a bagdadi egyetemi negyed közelében, egy mecset mellett tartóztatták fel fegyveresek, lövésekkel állítva meg gépkocsiját. Az olasz újságírónőt, - aki fallúdzsai menekültekkel akart riportot készíteni - az ismeretlen fegyveresek elhurcolták, s az emberrablásról tolmácsa számolt be először egy amerikai járőrnek.

Az olasz újságírónő elrablásának hírét szerkesztősége - Gabriele Polo főszerkesztő - és a római külügyminisztérium is megerősítette pénteken. Sgrena egyik olasz kollégája, a vatikáni rádió munkatársa az emberrablás idején telefonon kapcsolatban volt az újságírónővel, így a lövöldözést és minden más részletet is hallott, s ő is riasztotta a hatóságokat.

Giuseppe Pisanu olasz belügyminiszter Silvio Berlusconi kormányfő nevében nyilatkozva megerősítette, hogy mindent megtesznek a tudósító sértetlen szabadulásáért. Pisanu azt feltételezte, hogy az emberrablás szunnita fegyveres csoport akciója. Sgrena szülei ugyanakkor az olasz tv-híradókból értesültek lányuk elrablásáról.