Sára, Márió
2 °C
6 °C

Hétfőn lemond a kirgiz elnök

MTI
2005.04.04. 01:01

Beleegyezett lemondásába a bukott kirgiz elnök vasárnap Moszkvában egy tárgyalási jegyzőkönyvben.

A jegyzőkönyv első pontjában Akajev leszögezte lemondását októberben végén lejáró elnöki megbízatásáról. A második pont előírja az elnökre vonatkozó alkotmányos rendelkezések betartását. A harmadik pont az elnökválasztás előrehozataláról szól. A negyedik szerint Oroszország és Kazahsztán vállalja a teljesítés nemzetközi felügyeletét, közölte Akajev.

A jegyzőkönyv biztosítja a hatalomátadás legitimitását - hangsúlyozta Tekebajev. Az önkéntes lemondás mentességet biztosíthat Akajevnek a bírósági eljárások alól állítólagos nagyarányú panamázásával kapcsolatban, ami kiábrándíthatja az egyszerű kirgizeket - vélték megfigyelők.

Akajevnek - aki Moszkva környékén kapott menedéket, miután március 24-én elmenekült Kirgizisztánból, ahol tüntetők ezrei foglalták el a kormányszékházat - voltaképpen vissza kellene térnie Biskekbe, hogy a kirgiz parlament előtt mondjon le. De az új vezetőség hangsúlyozta, hogy biztonságát még tíz percre sem tudnák garantálni. Az előrehozott elnökválasztást június 26-ra tűzték ki.