Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

XVI. Benedek elfoglalta Róma püspökének székét

MTI
2005.05.07. 20:30
Róma püspökének székesegyházát, a lateráni Szent János bazilikát is birtokba vette szombaton este XVI. Benedek pápa ünnepélyes szertartás keretében.

A püspöki katedrálisban tartott ünnepség a római katolikus főegyházmegye főpapjai és számos hívő jelenlétében zajlott, a bazilikán kívül pedig hatalmas kivetítőkön figyelhették a turisták, hogy Joseph Ratzinger pápa elfoglalja Szent Péter római székét.

Az új pápát Camillo Ruini olasz bíboros, a katolikus egyházfő római vikáriusa köszöntötte, s a katolikus hagyományoknak megfelelően Róma új püspökének engedelmességi fogadalmat tett tucatnyi egyházmegyei főpap és előljáró, továbbá a világiak képviselői is.

A bazilikában szombat este misét mutattak be ez alkalomból, s a liturgiai könyvecskére most először került fel az új pápa címer, bajor heraldikai elemekkel, vörös-arany színekben.

XVI. Benedek "péteri székfoglalójában" újólag az emberi élet védelme mellett szállt síkra, akárcsak többször is méltatott elődje, II. János Pál pápa. Hangsúlyozta az ember és az élet sérthetetlenségét, a fogamzástól kezdve egészen a természetes halálig. Az emberölés szabadsága nem valódi szabadság, hanem az embert rabszolgasorba kényszerítő zsarnokság, mondta a német pápa.

A lateráni Szent János bazilika Róma székesegyháza, amelyet a IV. században alapítottak. Többször leégett és többször átépítették. A bazilikának magyar vonatkozású emléke is van, egyik oszlopán emléktábla hirdeti: 1000-ben II. Szilveszter pápa koronát küldött I. István magyar királynak.

A lateráni bazilikában tartott székfoglalót követően a pápa a közeli Santa Maria Maggiore bazilikában imádkozott az ősi Mária kegykép előtt.