Zsuzsanna
-4 °C
3 °C

Iraki tisztviselőket öltek meg Bagdadban

MTI
2005.05.17. 13:18
Iraki felkelők megölték kedden a védelmi minisztérium és a korrupcióellenes állami bizottság egy-egy tisztségviselőjét Bagdadban. A merénylők két autóból nyitottak tüzet a védelmi minisztérium munkatársára, aki azonnal meghalt. Bagdad egy másik negyedében hasonló módszerrel lőtték szitává a korrupcióellenes bizottság egy tagját. Az áldozat sofőrje karcolások nélkül úszta meg a lövöldözést. Irakban gyakoriak az ehhez hasonló merényletek, a korrupcióellenes bizottságnak már két hete is megölték egy tagját.

Szemtanúk szerint a keddi merénylethullámnak legalább tucatnyi áldozata volt Irakban. Bagdad közelében egy villamosműnél történt robbantás, az áldozatok itt katonák voltak.

Kerbala városában ugyanakkor razzián tartóztattak le egy férfit, akit azzal gyanúsítanak, hogy lefejezte a biztonsági erők több tagját. A rendőrfőnök szerint a férfi bevallotta, hogy 16 rendőr torkát vágta el késével. A felkelőt állítólag a szíriai titkosszolgálat pénzelte, és látta el utasításokkal.

Az Amnesty International szerint az iraki eseményeknek mindennap vannak civil áldozatai, tavaly március 18-óta legalább 10 ezer ember halt meg merényletekben, de a pontos számot senki sem ismeri.