Gyorsított eljárást ígérnek az ausztrál hatóságok Zentai-ügyben

MTI
2005.06.09. 14:34

Figyelemmel kíséri az ausztrál kormány a háborús bűnökkel vádolt Charles Zentai ügyét addig is, amíg elkészül az előterjesztés a kiadatásáról, írta a Sydneyben megjelenő Daily Telegraph csütörtökön. A nyugat-ausztráliai Perth egyik elővárosában élő férfit azzal vádolják, hogy 1944-ben Budapesten megkínozta és megölte Balázs Pétert, egy 18 éves zsidó fiút.

Az ausztrál főügyész hivatalában készül már a kiadatási kérelemről szóló előterjesztés, amely magában foglalja az ausztrál rendőrség, Zentai és ügyvédje, valamint a magyar hatóságok által benyújtott iratokat. Az ausztrál igazságügy-miniszter egyik szóvivője az újságnak azt mondta, hogy a kiadatást gyorsított eljárásban intézik, de elkapkodni nem lehet. A szóvivő hozzátette: "Egyfolytában újabb információk érkeznek be, úgyhogy nagyon nehéz megmondani, mikor születik döntés az ügyben".

A Courier-Mail című ausztrál újság a Zentai ellen kiadott 1948-as letartóztatási parancs alapján részletesen ismerteti, hogyan kínozta és ölte meg Balázs Pétert az akkor 23 éves Zentai Károly és két társa. Mint írják, Zentai "többször önként vett részt zsidók begyűjtésében, és minden esetben túlkapásokat követett el". A parancs szerint Zentai két bűntársa közül Nagy Lajost halálra ítélték, Mader Bélát pedig nehéz munkával súlyosbított életfogytiglani börtönre.