Alfréd
-3 °C
3 °C

Eltitkolta katonamúltját Charles Zentai

2005.05.18. 11:32
Nem vallotta be, hogy az Ausztráliával ellenséges magyar hadseregben szolgált, ezért kaphatott 1950-ben ausztrál letelepedési engedélyt, majd 1957-ben ausztrál állampolgárságot az egy zsidó fiú hatvan évvel ezelőtti meggyilkolásával gyanúsított Charles Zentai (Zentai Károly), akinek kiadatását már kezdeményezték a magyar hatóságok.

A háborús bűn elkövetésével vádolt Charles Zentai (Zentai Károly) nem vallotta be ausztráliai bevándorlásakor 1950-ben, hogy a németekkel szövetséges magyar hadseregben szolgált, írja a The Australian című ausztrál napilap szerdai számában.

A lap birtokába került dokumentumk szerint Zentai foglalkozásaként a "sofőrt" tüntette fel azon az okmányon, amit mint menekült a Nemzetközi Menekültszervezettől (IRO) kapott. Így az okmány birtokában családjával együtt beléphetett Ausztráliába az országban 1950-ben megalkotott menekültügyi program keretében.

A beutazási jogot az ausztrál migrációs hivatal (AMO) hagyta jóvá 1950. február 3-án az olaszországi Nápolyban. Zentai és családja négy nappal később felszállt az ausztráliai Fremantlbe tartó Fairsea nevű hajóra, derül ki a lap birtokába került dokumentumokból.

Fremantlebe való megérkezésekor Zentai a mezőgazdasági segédmunkás foglalkozást írta rá utasigazolványára, vagyis ismét nem tett említést magyar katonai szolgálatáról.

Nem kaphatta volna meg

Zentai a magyar hadsereg fogatoltvonat osztályánál szolgált sofőrként, írta a The Australian a Balázs Péter nevű 19 éves zsidó fiú 1944 novemberében történt meggyilkolásával vádolt férfiról.

A menekültügyi program szabályai szerint nem kaphatott volna belépési engedélyt az, aki korábban a szövetségesekhez tartozó Ausztráliával ellenséges ország hadseregében szolgált.

Zentai 1957-ben állampolgárságért folyamodott, és emiatt az igazságügyi minisztérium rutinvizsgálat alá vetette. A bevándorlási hivatal egy bizalmas emlékeztetőben azt írta Zentairól, hogy nem talált semmilyen kifogásolnivalót a kérelmező személyében.

Kiadatását kérték

Az újabb nyomozás Zentai-ügyben tavaly szeptemberben kezdődött, amikor Balázs Péter bátyja, Ádám az apjuk birtokában volt dokumentumokat egy professzoron keresztül a Simon Wiesenthal központot képviselő Efraim Zuroffnak eljuttatta.

Petrétei József igazságügy-miniszter áprilisban kérelmezte Ausztráliától Zentai kiadatását. Chris Ellison ausztrál igazságyügy-miniszter ez idő szerint tanulmányozza a kérelmet.

Ausztráliában még nem született ítélet

A News.com.au ausztrál hírportál által megkérdezett szakértő egyenesen "botrányosnak" minősítette az ausztrál hatóságok adatait a náci háborús bűnösökről.

Mark Aaronsnak a náci menekültekről szóló filmje akkora hatással volt az ausztrál kormányra, hogy 1987-ben megalapították Különleges Ügyek Osztályát (SIU), amelynek feladata a háborús bűnösök felkutatása lett volna. Az intézmény öt évvel és három sikertelen vádemelési kísérlettel később megszűnt.

"Ausztrália az egyetlen olyan nyugati ország, ahol ugyan számos egykori náci él, nem volt képes bűnvádi eljárás alá vonni egyiküket sem" - nyilatkozta Aarons példaként felhozva Franciaországot, Nagy-Britanniát vagy Kanadát, ahol még ma is folynak ilyen ügyek.

A SIU adatai szerint a világháború után nácik ezrei érkeztek Ausztráliába, a szűrés azért is volt szinte lehetetlen feladat, mert egy hullámban 300 ezer emigráns érkezett a kontinensre.