2024. június 25. 18:00
Hollandia
Ausztria
Olympiastadion III. forduló
2024. június 25. 18:00
Franciaország
Lengyelország
BVB Stadion Dortmund III. forduló
2024. június 25. 21:00
Anglia
Szlovénia
Cologne Stadium III. forduló
2024. június 25. 21:00
Dánia
Szerbia

Egy ausztrál tévécsatorna szerint Budapestre indult Zentai

2005.04.29. 00:29
A háborús bűnökkel gyanúsított ausztrál-magyar állampolgár önszántából hazatér, írja a Népszabadság. A lap az információt arra alapozza, hogy a háborús bűnökkel gyanúsított egykori katonatiszt egy ausztrál televíziós csatorna szerint csütörtökön elindult Budapestre.
Az ausztrál televízió 10-es csatornája szerint a háborús bűnökkel gyanúsított Zentai Károly elindult Magyarországra, írja a Népszabadság. A televízióban bemutatták a 86 éves ausztrál-magyar állampolgárságú egykori katonatiszt fényképét is. Zentai bizonyosan saját elhatározásából szállt gépre. Magyarország ausztráliai nagykövetségén az Indexnek elmondták, hogy nincs tudomásuk Zentai útjáról, és korábban sem voltak kapcsolatban az idős férfivel.

A hír azért meglepő, mert az ausztrál igazságügyi tárca egyelőre azt vizsgálja, hogy kiadható-e Zentai Magyarországnak. Ausztrália még soha, senkit nem adott ki háborús bűnök elkövetésének gyanúja miatt.

A rendőrség szerepe ilyen esetekben arra korlátozódik, hogy a gyanúsítottat átveszi a külföldi hatóságtól, és átadja az ügyben eljáró ügyészi szervenk.

Karsai László történészprofesszor a kutatásai alapján bizonyítva látja, hogy Zentai 1944 őszén közreműködött egy budapesti zsidó fiatalember meggyilkolásában. Az idős férfi ellen március 2-án adott ki nemzetközi elfogatóparancsot a Fővárosi Bíróság Katonai Tanácsa.