Piroska
-1 °C
5 °C

Ausztrália bejelenteni döntését Zentai kiadatása ügyében

MTI
2005.07.08. 08:13
Az ausztrál hatóságok jövő hétfőn tervezik nyilvánosságra hozni, hogy helyt adnak-e a háborús bűncselekményekkel gyanúsított Charles Zentai (Zentai Károly) kiadatására vonatkozó magyar kérelemnek - közölték pénteken tisztségviselők.

Az ausztráliai Perthben élő Zentait azzal vádolják, hogy a magyar hadsereg tisztjeként két társával együtt 1944 novemberében Budapesten megkínozta és meggyilkolta Balázs Péter 18 éves zsidó fiút. Amennyiben Canberra hivatalosan elfogadja Magyarország kiadatási kérelmét, az megnyitná az utat az előtt, hogy egy ausztrál bíróság eldöntse, Zentait vissza kell-e küldeni szülőhazájába.

Chris Ellison ausztrál igazságügy miniszter várhatóan pénteken dönt a magyar kiadatási kérelem hivatalos elfogadásáról - közölte Ellison szóvivője. A döntést hétfőn tervezik nyilvánosságra hozni, miután a magyar hatóságokat értesítették róla.

Zentai a múlt század ötvenes éveinek elején emigrált Ausztráliába. Magyarország idén márciusban kérte az ausztrál hatóságoktól kiadását, miután Balázs Péter bátyja eljuttatta a náciüldöző Simon Wiesenthal Központhoz az ügyről édesapjuk által összegyűjtött dokumentumokat, és azok alapján tavaly szeptemberben újabb nyomozás indult Zentai ügyében. Zentai nyomára a Magyarországon tavaly júliusban beindított Utolsó Esély művelet keretében bukkantak rá a Simon Wiesenthal Központ nácivadászai.