Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Újabb magyarverés Szerbiában

MTI
2005.07.14. 09:18

Az újvidéki Magyar Szó című napilap arról ír csütörtökön, hogy ismét megvertek Temerinben két magyar fiatalembert. A lap a Vajdasági Magyar Demokrata Párt (VMDP) alelnökét, Csorba Béla idézi, aki szerint az incidens még vasárnap történt. Két magyar fiatalember mellett a kora reggeli órákban "elsuhant" egy fehér színű Opel típusú gépkocsik, a benne ülők valamit odakiabáltak nekik, amit ők pontosan nem értettek, az egyik magyar fiatalember kezével, illetve ujjaival a béke jelét mutatta feléjük.

Tíz perccel később a városi piactéren ismét melléjük hajtott ugyanaz a gépkocsi, négy szerbül beszélő fiatalember ugrott ki belőle, s azonnal lökdösni és szidalmazni kezdték őket, számon kérve, hogy mit merészelnek mutogatni, s egyiküket azzal vádolták, hogy ráütött a gépkocsijukra. A dulakodás verekedéssé fajult, ököllel támadtak a magyar fiatalokra, akik a túlerővel szemben nem tudtak védekezni. A rendőrség nyomoz az ügyben.

Nem világos, hogy az incidensnek volt-e kifejezett magyarellenes indíttatása. Június közepén Temeriben megvertek két hasonló korú magyar fiatalembert, a támadók magyar beszédüket kifogásolták, és a rendőrségi közlemény is utalt az eset nemzeti színezetére. A támadók ellen akkor szabálysértési eljárás indult.