Alfréd
-2 °C
2 °C

Környezete korrupciós vizsgálatát kéri az ukrán elnök

MTI
2005.09.12. 17:04

Az ukrán elnök a környezetében állítólag elharapózott korrupció kivizsgálását kérte hétfőn az ország titkosszolgálatától, tíz napos határidőt szabva a vizsgálat alapos lefolytatására.

Viktor Juscsenko elnök az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) új vezetője, Igor Drizscsanij kijevi bemutatásakor elmondta: a korrupcióval kapcsolatos minden bejelentés kivizsgálására és a "tényeknek megfelelő válasz" elkészítésére utasította a titkosszolgálatot. Juscsenko aggodalmát hangozatta amiatt, hogy országában akadozik a korrupció elleni küzdelem.

Juscsenko azt is elmondta, hogy az ukrán gazdaság teljesítményének 40-45 százalékát az árnyékgazdaság állítja elő, "s hamarosan előfordulhat, hogy a költségvetésben nem lesz pénz az SZBU-munkatársak fizetésének kiutalására". Az ukrán elnök szerint idén az ukrán gazdaság 5-6 százaléka "fehéredett ki", ám ez egyáltalán nem a titkosszolgálat érdeme, hanem az üzleti élet akaratának és az adószabályok változásának tudható be.

Juscsenko múlt csütörtökön váratlanul leváltotta egész kormányát és Petro Porosenkót, a nemzetbiztonsági tanács titkárát.