Fehéroroszországban korlátozzák a tüntetéseket

MTI
2005.12.08. 20:28

Egyhangúlag jóváhagyta csütörtökön a fehérorosz parlament felsőháza azokat a büntető törvénykönyvhöz benyújtott módosító javaslatokat, amelyek egyebek között bűncselekménnyé nyilvánítják az ország rágalmazását. A fehérorosz biztonsági szolgálat (KGB) közlése szerint a büntető törvénykönyv módosítására azért van szükség, hogy megelőzzék az olyan tömegtüntetéseket, amelyek az ellenzéket több volt szovjetköztársaságban hatalomra juttatták.

Az 56 fős köztársasági tanács jelen lévő 47 tagja egyhangúlag megszavazta a módosításokat, amelyek azután lépnek életbe, hogy benyújtójuk, Alekszandr Lukasenko elnök aláírja őket. Az új jogszabály értelmében két évig terjedő börtönnel sújtható, aki beszennyezi az ország nemzetközi hírnevét. Ugyanilyen büntetésre számíthat az, aki tömeges tüntetéseket pénzel vagy szervez. A módosított BTK szerint háromévi elzárással sújtható, ha valaki nemzetközi szervezetet vagy külföldi államot a fehérorosz belügyekbe való beavatkozásra szólít fel, illetve megsérti Fehéroroszország biztonságát és területi épségét.

A törvény korábbi, alsóházi elfogadása után az Egyesült Államok és az Európai Unió élesen elítélte Fehéroroszországot az ellenzék jogainak újbóli korlátozásáért. Az országot 11 éve irányító Lukasenkót a független média hevesen bírálta ellenzéki politikusok bebörtönzése miatt.