Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Három helyett egy hazai delegált vesz részt az európai roma fórumon

MTI
2005.12.14. 13:35

Három helyett csak egy magyarországi delegált utazott ki Strasbourgba, hogy részt vegyen Európa legnagyobb roma szervezete, az Európai Romák és Vándorlók Fóruma (ERF) munkájában - erősítette meg az MTI információit a fórumon részt vevő Daróczi Ágnes.

A magyarországi delegált szerdán telefonon az MTI-nek elmondta, hogy a tanácskozáson várhatóan a cselekvési tervről és annak megvalósítási üteméről döntenek, így "óhatatlanul problémát jelent" a többi magyarországi küldött hiánya, mert ő nem szavazhat helyettük. "Komolyan vesznek bennünket, úgy tűnik, csak most már nekünk is komolyan kellene venni magunkat" - fogalmazott a Romédia Alapítvány kurátora, akit három másik képviselővel együtt október 20-án választottak meg Budapesten.

Emlékeztetett arra, hogy a négy Magyarországon megválasztott küldöttből az ERF közgyűlése csak három delegáltat fogadott el, így a magyarországi választáskor legkevesebb szavazatott kapott jelölt, Farkas Flórián, a Lungo Drom elnöke a helyettesek sorába csúszott vissza. Daróczi Ágnes, aki egyébként a fórum alapítói közé is tartozik, már a választáskor felhívta a figyelmet arra: abban az esetben lehet négy delegáltat küldeni az ERF 75 tagú közgyűlésébe, ha az ország cigány lakosságának létszáma meghaladja az egymilliót.

A fórum magyarországi delegáltjainak Daróczi Ágnes mellett Kolompár Orbánt, az Országos Cigány Önkormányzat elnökét és Kalányos Zsoltot, a Cigány Szervezetek Országos Szövetségének jelöltjét választották meg. Az ERF kedden kezdte meg munkáját Strasbourban, a fórumon 42 ország képviselői vesznek részt.