Már 84-en nem esznek Guantánamón

MTI/Reuters
2005.12.30. 07:23
Nyolcvannégyre emelkedett karácsony óta a guantánamói amerikai börtönben éhségsztrájkot folytató őrizetesek száma - közölte csütörtökön az amerikai haderő.

A kubai guantánamói amerikai haditengerészeti támaszponton lévő börtönben, ahol terrorizmussal gyanúsított külföldieket tartanak fogva, 46 újabb őrizetes csatlakozott karácsony vasárnapján az éhségsztrájkot folytatókhoz - közölte Jeremy Martin katonai szóvivő.

A Pentagon adatai szerint a börtönben mintegy 500 gyanúsítottat őriznek, eddig kilenc ellen emeltek vádat. Ügyvédek szerint az őrizetesek a fogva tartási körülmények és a foglyok jogainak be nem tartása miatt tiltakoznak. A katonai szóvivő közlése szerint az éhségsztrájkot folytatók közül harminckét embert táplálnak mesterségesen orrszonda segítségével.

A fogva tartottak augusztusban kezdtek éhségsztrájkba, miután a haderő nem tett eleget azon ígéretének, hogy a börtönben is alkalmazzák genfi konvenció előírásait - közölték védőügyvédek. A foglyok többségét Afganisztánban vették őrizetbe és közel négy éve tartják fogva.