A pápa merénylője bin Laden elfogását ígérte

MTI
2006.01.17. 12:27

A török Ali Agca, aki azzal vált hírhedtté, hogy 1981. május 13-án rálőtt II. János Pál pápára, felajánlotta 2000 szeptemberében, hogy elfogja Oszama bin Ladent, az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet vezetőjét, ha cserébe szabadon engedik börtönéből.

Ezt állítja legalábbis a Hürriyet, a nagy példányszámú török napilap amely kedden közölt egy levelet, amelyet állítólag Agca írt 2000. szeptember elején a török hírszerző ügynökség vezetőjének. A Hürriyet nem utalt rá, hogyan jutott birtokába e levél, amelyről eddig még soha sehol sem tettek említést a nyilvánosság előtt.

Az állítólagos Agca-levél tanúsága szerint a török kalandor a következő tervvel állt elő: beférkőzik az al-Kaida soraiba, igyekszik annyira megnyerni a szervezet bizalmát, hogy Afganisztánban közel kerülhessen a terrorszervezet vezetőjéhez, és elfoghassa a Nyugat első számú ellenségét. Azt írta, hogy "nagy örömmel hajtaná végre e történelmi tettet. Ha ugyanis Amerika nemzeti hősévé válna ennek révén, az jó lenne a török népnek és a török államnak is".