Emőke
-4 °C
9 °C

Izrael nem hajlandó együttműködni a Hamásszal

MTI
2006.02.19. 11:03
Terrorista entitássá válik a Palesztin Hatóság Ehud Olmert ügyvezető izraeli kormányfő vasárnap elhangzott szavai szerint azzal, hogy a Hamász radikális mozgalom lett a palesztin parlament fő ereje. "Világos, hogy miután a Hamász többséget szerzett a palesztin parlamentben és kormányalakítási megbízást kapott, a Palesztin Hatóság a valóságban terrorista hatósággá válik" - jelentette ki a miniszterelnök az izraeli közszolgálati rádió jelentése szerint az izraeli kormány szokásos heti ülésének kezdetén.

"Amint azt már közvetlenül a palesztin választások után is értésre adtuk, az átmeneti kormány időszakának lezárultával Izrael haladéktalanul megszakítja a Palesztin Hatóságnak szánt pénzösszegek folyósítását" - szögezte le Ehud Olmert. "A kormány által jóváhagyott részletes előterjesztést fogok benyújtani azokról az intézkedésekről, amelyeket Izrael a Palesztin Hatóság berkein belüli legutóbbi fejlemények nyomán vezet be" - fűzte hozzá az ügyvezető izraeli kormányfő.

Az izraeli kabinet vasárnapi ülésén hírek szerint gazdasági büntetőintézkedéseket vezet be a palesztinokkal szemben. Szó van többek között arról, hogy az izraeliek felfüggesztik további munkavállalási engedélyek kiadását a palesztinok számára, s teljes egészében megszüntetik az átjárást a Gázai övezet és Ciszjordánia között.

Ehud Olmert kizárt bármiféle kapcsolatfelvételt egy Hamász-vezette palesztin kormánnyal, de, mint mondta, Izrael a jövőben sem gátolja meg a humanitárius segítség eljutását a palesztinokhoz. Az izraeli miniszterelnök nyilatkozata azután hangzott el, hogy előző nap, szombaton, megtartotta alakuló ülését az új palesztin parlament, s az ülésen Mahmúd Abbász palesztin elnök a Hamászt kérte föl kormányalakításra. A radikális mozgalom, amely nyíltan hirdeti Izrael elpusztítását, abszolút többséget szerzett a január 25-i parlamenti választásokon.