Auguszta
-7 °C
0 °C

Szomorú a leköszönő svéd kormányfő

MTI
2006.09.18. 20:54

Göran Persson svéd szociáldemokrata kormányfő hétfőn benyújtotta lemondását, miután az általa vezetett baloldali pártszövetség elvesztette a vasárnapi parlamenti választásokat. Anna Helsen, Persson szóvivője közölte: a kormányfő találkozott Björn von Sydow parlamenti elnökkel.

Vasárnap a Mérsékelt Párt által vezetett jobbközép négypárti koalíció a szavazatok 48,1 százalékát kapta, megfosztva a hatalomtól a 12 éve kormányon lévő szociáldemokratákat és szövetségeit, akikre a választók 46,2 százaléka adta voksát.

Az 57 éves Göran Persson tíz éve állt a kormány élén. "Úgy gondolom, ez egy kicsit szomorú" - mondta a leköszönő kormányfő stockholmi lakásánál újságírók előtt. - "Minden kormányfő számára eljön az az idő, amikor be kell nyújtania a lemondását a parlament elnökének. Persson vasárnap azt is bejelentette, hogy márciusban lemond a szociáldemokrata párt vezetői tisztjéről.

A jobbközép tömörülésben részt vevő pártok vezetői már hétfőn megkezdték a koalíciós tárgyalásokat. Az új kormány hivatalba lépéséig a Persson-kabinet ügyvezetőként látja el feladatát. A tőzsde kedvezően reagált a jóléti juttatások megnyirbálását, de több munkaalkalom teremtését ígérő jobboldal választási győzelmére: a stockholmi értéktőzsde indexe egy százalékkal emelkedett.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!