Tekla
8 °C
20 °C

Véreskezű palesztinok kerülhetnek szabadlábra

MTI
2006.09.22. 13:32

Ehud Olmert izraeli miniszterelnök elképzelhetőnek tartja, hogy még a Gázai övezetben fogva tartott izraeli katona elengedése előtt átad palesztin foglyokat Mahmúd Abbász palesztin elnöknek és találkozót tart a mérsékelt vezetővel. Az izraeli politikusok közül többen, beleértve az Olmert-kormány számos tagját, arra szólították fel a miniszterelnököt, hogy mindaddig mellőzze Abbászt, amíg Gilad Salit tizedes nem nyeri vissza szabadságát.

"Mivel tudom, hogy (Abbász) erőfeszítéseket tesz a katona kiszabadulása érdekében, a napokban megüzentem neki, hogy kész vagyok találkozni vele akár azelőtt is, hogy Salitot elengednék" - jelentette ki Olmert a Jediót Ahronotnak adott, pénteken megjelent nyilatkozatában. "Még az emberrablás előtt megígértem (Hoszni) Mubarak (egyiptomi elnöknek, aki izraeli-palesztin fogolycserét próbál elérni), ha találkozom Abu Mazennel (Abbásszal), szabadon fogok engedni foglyokat. Ez az a képlet, amelyről beszélek" - mondta a kormányfő.

A lap szerint Olmert - szakítva a korábbi izraeli állásponttal - azt sem zárta ki, hogy olyan palesztin foglyokat is átad Abbásznak, akiknek "vér tapad a kezéhez", ezt azonban a lap egyenes idézettel nem támasztotta alá. A kormányfő az interjúban megerősítette, hogy a Hamásszal nem tárgyal. "Abban a pillanatban, amikor hivatalos tényezőnek ismerném el a Hamászt, aláásnám Abu Mazen és a Palesztin Hatóság mérsékelt politikusainak helyzetét" - hangsúlyozta.