Natália
1 °C
7 °C

Véreskezű palesztinok kerülhetnek szabadlábra

MTI
2006.09.22. 13:32

Ehud Olmert izraeli miniszterelnök elképzelhetőnek tartja, hogy még a Gázai övezetben fogva tartott izraeli katona elengedése előtt átad palesztin foglyokat Mahmúd Abbász palesztin elnöknek és találkozót tart a mérsékelt vezetővel. Az izraeli politikusok közül többen, beleértve az Olmert-kormány számos tagját, arra szólították fel a miniszterelnököt, hogy mindaddig mellőzze Abbászt, amíg Gilad Salit tizedes nem nyeri vissza szabadságát.

"Mivel tudom, hogy (Abbász) erőfeszítéseket tesz a katona kiszabadulása érdekében, a napokban megüzentem neki, hogy kész vagyok találkozni vele akár azelőtt is, hogy Salitot elengednék" - jelentette ki Olmert a Jediót Ahronotnak adott, pénteken megjelent nyilatkozatában. "Még az emberrablás előtt megígértem (Hoszni) Mubarak (egyiptomi elnöknek, aki izraeli-palesztin fogolycserét próbál elérni), ha találkozom Abu Mazennel (Abbásszal), szabadon fogok engedni foglyokat. Ez az a képlet, amelyről beszélek" - mondta a kormányfő.

A lap szerint Olmert - szakítva a korábbi izraeli állásponttal - azt sem zárta ki, hogy olyan palesztin foglyokat is átad Abbásznak, akiknek "vér tapad a kezéhez", ezt azonban a lap egyenes idézettel nem támasztotta alá. A kormányfő az interjúban megerősítette, hogy a Hamásszal nem tárgyal. "Abban a pillanatban, amikor hivatalos tényezőnek ismerném el a Hamászt, aláásnám Abu Mazen és a Palesztin Hatóság mérsékelt politikusainak helyzetét" - hangsúlyozta.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?